Kineska vojska ‘u pripravnosti’ zbog američkog vojnog broda

Kineska vojska objavila je da je američki vojni brod nezakonito ušao u teritorijalne vode otočja u Južnom kineskom moru, istaknuvši da je u ‘visokom stepenu pripravnosti’.

Američki vojni brod ušao je po navodima kineske vojske na područje otočja Spratly, približivši se atolu na koji pravo polažu Kina i Filipini (Reuters - Ilustracija)

Kineska vojska objavila je u ponedjeljak da je američki vojni brod nezakonito ušao u teritorijalne vode otočja u Južnom kineskom moru, istaknuvši da je u “visokom stepenu pripravnosti”.

“SAD je ozbiljno potkopao regionalni mir i stabilnost”, rekao je u saopćenju glasnogovornik kineskoj južnog vojnog područja, dodavši da Washington namjerno izaziva napetost u Južnom kineskom moru i narušava kineski suverenitet, prenosi Hina.

Američki vojni brod ušao je po navodima kineske vojske na područje otočja Spratly, približivši se atolu na koji pravo polažu Kina i Filipini.

Kineska narodna oslobodilačka vojska organizira mornaričke jedinice koje će pratiti i promatrati američki brod, izvijestio je glasnogovornik, istaknuvši da je kineska vojska “u visokom stepenu pripravnosti, spremna odlučno braniti nacionalni suverenitet”.

‘Rutinske operacije’

Američka mornarica poručila je da vojni brod Gabrielle Giffords rutinski izvodi operacije u međunarodnim vodama u Južnom kineskom moru, u skladu s međunarodnim pravom.

“Američka 7. flota izvodi operacije u Južnom kineskom moru svaki dan, kao i u proteklim desetljećima”, stoji u saopćenju. “Te operacije pokazuju da smo spremni podržavati slobodnu i otvoreno indo-pacifičku regiju”.

Kina je u proteklim mjesecima već protestirala protiv patroliranja američkih vojnih brodova u Južnom kineskom moru, a kineski brodovi nekoliko su se puta sudarili s filipinskim plovilima, napominje Reuters.

U nedjelju filipinska obalna straža poslala je u Južno kinesko more dva broda uz obrazloženje da je uočila “zabrinjavajuće” grupiranje kineskih vojnih brodova u blizini spornog arhipelaga.

Izvor: Agencije