WFP pauzirao distribuciju hrane u sjevernom Jemenu

Svjetski program za hranu (WFP) je pauzirao opću distribuciju hrane u sjevernom Jemenu zbog ograničenog finansiranja i neslaganja s lokalnim vlastima.

WFP je već smanjio obroke u Jemenu od 2022. godine zbog kritičnih nedostataka u finansiranju i globalne inflacije koja je uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu (Reuters)

Svjetski program za hranu (WFP) saopćio je u utorak da je pauzirao opću distribuciju hrane u sjevernom Jemenu zbog ograničenog finansiranja i neslaganja s lokalnim vlastima u vezi toga kako se fokusirati na najsiromašnije u toj zemlji.

Sanaa i sjeverne jemenske regije pod kontrolom su grupe Husi orijentirane prema Iranu, koja je u ratu od 2014. s vladom koju podržava Saudijska Arabija i koja ima sjedište u južnom lučkom gradu Adenu, prenosi Fena.

Borbe su jenjavale u posljednje dvije godine, ublažavajući ono što su Ujedinjeni narodi opisali kao najtežu svjetsku humanitarnu krizu. Milioni se, međutim, još oslanjaju na direktnu humanitarnu pomoć.

WFP je saopćio da je odluka donesena u konsultaciji s donatorima i da je uslijedila nakon godinu dana pregovora i da nije postignut dogovor da se broj snabdijevenih osoba smanji na 6,5 miliona sa 9,5 miliona.

Iscrpljene zalihe

Zalihe hrane u područjima pod vlašću pripadnika iz pokreta Husi skoro su iscrpljene, a nastavak pomoći  mogao bi potrajati i do četiri mjeseca zbog prekida lanca snabdijevanja, navodi se u saopćenju agencije UN-a.

Nije bilo komentara zvaničnika iz pokreta Husi.

WFP je već smanjio obroke u Jemenu od 2022. godine zbog kritičnih nedostataka u finansiranju i globalne inflacije koja je uslijedila nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Agencija je saopćila da će nastaviti s drugim programima, uključujući programe nutricionizma i školske prehrane kako bi se ograničio utjecaj te odluke.

Opća distribucija hrane nastavit će se s fokusom na one u najvećoj potrebi u područjima pod kontrolom vlade koju podržava Saudijska Arabija, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije