Ben Gvir naredio zatvaranje pripadnika Hamasa u podzemni zatvor

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost dao je instrukcije nadležnim vlastima da zatvorene pripadnike Hamas smjeste u podzemno zatvorsko krilo, koje se godinama ne koristi.

Okupacija drži hiljade Palestinaca u svojim zatvorima (AFP)

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir dao je instrukcije nadležnim vlastima da zatvorene pripadnike Islamskog pokreta otpora Hamas smjeste u podzemno zatvorsko krilo, koje se godinama ne koristi.

Izrael tvrdi da je uhapsio desetke pripadnika specijalne jedinice Al-Nukhba, u sastavu Brigada Al-Qassam, vojnog krila pokreta Hamas, koji su učestvovali u operaciji “Potop al-Aqsa” na izraelska naselja i vojne baze u okolini Pojas Gaze 7. oktobra.

Izrael nije iznio detalje o broju ovih zatvorenika, niti o mjestu zatočenja.

Palestinske zatvorenike drže u teškim uslovima

Ben Gvir, vođa krajnje desničarske stranke Jevrejska snaga, napisao je na Telegramu da je dao instrukcije komesarki Izraelske zatvorske službe Katy Perry da ponovo otvori podzemno krilo, koje nije u upotrebi dugi niz godina, i da tamo smjesti zatvorene pripadnike Al-Qassama.

Dodao je da ovi zatvorenici “ne zaslužuju ni trunku sunčeve svjetlosti dok naši zatvorenici [Izraelci koje drže palestinske frakcije u Pojasu Gaze] sjede u tunelima pakla“, rekao je on.

Ministar nije otkrio detalje o lokaciji ili imenu zatvora, ali je izraelski informativni portal Ynet objavio da je riječ o zatvoru Ramla, u centralnom Izraelu.

Portal navodi da se, prema procjenama, u podzemnom krilu može držati 100 zatvorenika.

Ben Gvir je ranije naveo da se ovi zatvorenici drže u teškim uslovima, između ostalog da nisu u mogućnosti da vide sunce, da spavaju na željeznim krevetima i primorani su konstantno slušati izraelsku himnu.

U napadu na Pojas Gaze 7. oktobra palestinske frakcije, predvođene Brigadama Al-Qassam, zarobile su oko 240 Izraelaca i odveli ih u Pojas Gaze.

U izraelskim napadima više od 17.000 poginulih

Deseci zarobljenih civila, žena i djece pušteni su na slobodu, u sklopu dogovora o razmjeni zarobljenika tokom privremenog humanitarnog primirja, koje je trajalo sedmicu.

Primirje je postignuto uz posredovanje Katara i egipatsko-američku podršku.

Od 7. oktobra izraelska okupaciona vojska vodi razorni rat u Pojasu Gaze, koji je ostavio za sobom više od 17.000 poginulih i na desetke hiljada ranjenih, uglavnom žena i djece.

Prema palestinskim i izvorima iz Ujedinjenih naroda, agresija je rezultirala masovnim uništenjem infrastrukture i nezapamćenim katastrofalnim uvjetima.

Izvor: Al Jazeera i agencije