Kineski vojni balon, brodovi i avioni primijećeni u blizini Tajvana

Nadgledanje i okruživanje Tajvana predstavlja kinesku prijetnju da će anektirati teritoriju koju smatra svojom, što je primoralo Tajvan da kupi oružje i drugu opremu od SAD-a.

Balon je prošao jugozapadno od sjevernog lučkog grada Keelunga, a zatim nastavio istočno prije nego što je nestao (Reuters - Ilustracija)

U Tajvanskom moreuzu primijećen je kineski vojni osmatrački balon, kao i određeni broj vojnih aviona i brodova, saopštilo je u petak Ministarstvo odbrane Tajvana.

U saopštenju je navedeno da je balon prošao jugozapadno od sjevernog lučkog grada Keelunga, a zatim nastavio istočno pre nego što je nestao, najvjerovatnije u Pacifiku, prenosi Tanjug agenciju AP.

Tajvan je zaprijetio da će oboriti balone tog tipa, međutim, uočeni balon je samo posmatran kako leti na visini od približno 6.400 metara.

Kako se navodi, primijećeno je i 26 kineskih vojnih aviona, zajedno sa 10 brodova kineske mornarice.

‘Kineska prijetnja’

Od ovih letjelica, 15 je prešlo srednju liniju koja je nezvanična granica između kontinentalne Kine i Tajvana, ali koju Peking ne priznaje.

Druge letjelice su navodno ušle u identifikacijsku zonu zračne odbrane Tajvana, koje je tajvanska vojska motrila s borbenim avionima, vojnim brodovima i kopnenim raketnim sistemima u pripravnosti, saopšteno je iz Ministarstva.

Nadgledanje i okruživanje Tajvana predstavlja kinesku prijetnju da će anektirati teritoriju koju smatra svojom, što je primoralo Tajvan da kupi oružje i drugu opremu od svog glavnom saveznika, Sjedinjenih Američkih Država.

Uprkos protestima Pekinga protiv ovog saveza, američki predsjednik Joe Biden obećao je uvođenje oštrijih pravila kada je u pitanju praćenje i potencijalno obaranje nepoznatih objekata, nakon što je drugi kineski osmatrački balon navodno preletio teritoriju Tajvana početkom godine.

Izvor: Agencije