EU poziva svijet da odustane od fosilnih goriva

Nacrt dokumenta EU-a sugerira da skoro 200 država koje su se na prethodnom klimatskom samitu UN obavezale da postepeno odustanu od energije iz uglja trebaju otići korak dalje.

Neke članice EU su nezadovoljne dijelovima teksta koji govore o promoviranju energije iz obnovljivih izvora i pokušajima Unije da prestane sa korištenjem ruskog plina (Reuters)

Države članice Europske unije će u ponedjeljak zajednički pozvati na postepeno odustajanje od fosilnih goriva u svijetu, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Nacrt dokumenta EU-a, u koji je imala uvid agencija Reuters, sugerira da skoro 200 država koje su se na prethodnom klimatskom samitu Ujedinjenih nacija obavezale da postepeno odustanu od energije iz uglja trebaju otići korak dalje.

Prema ovom dokumentu, treba postepeno odustati od svih fosilnih goriva koja emituju ugljendioksid, uključujući i naftu i gas.

“Postepeno odustajanje”

Ovaj nacrt koristi teže riječi u odnosu na prethodni nacrt u kome se eksplicitno ne spominje “postepeno odustajanje”. Kako navode europske diplomate, iza ove promjene stoje Njemačka i Danska.

Neke države članice Europske unije su nezadovoljne dijelovima teksta koji govore o promoviranju energije iz obnovljivih izvora i pokušajima EU da prestane sa korištenjem ruskog plina.

Moguće je da zbog ovih nesuglasica usvajanje nacrta bude odgođeno, navode agencije.

Izvor: Agencije