Danska i Švedska tvrde da je Sjeverni tok namjerno dignut u zrak

U toku su istrage u vezi s eksplozijama koje su prošle godine oštetile plinovod Sjeverni tok, ali i dalje ostaje nejasno kada će biti završene.

Istrage još nisu okončane te u ovom trenutku nije moguće reći kada će se to dogoditi (Reuters)

U toku su istrage u vezi s eksplozijama koje su prošle godine oštetile plinovod Sjeverni tok, ali i dalje ostaje nejasno kada će biti završene, navela su ministarstva vanjskih poslova Danske, Švedske i Njemačke u pismu upućenom Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Švedska i Danska, u čijim je ekskluzivnim ekonomskim zonama došlo do eksplozija, zaključile su da su plinovodi kojima se prenosi prirodni plin iz Rusije u Njemačku namjerno dignuti u zrak, ali nije rečeno ko bi mogao biti odgovoran, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

U ovom obavještenju navodi se da istrage još nisu okončane, kao i da u ovom trenutku nije moguće reći ni kada će se to dogoditi.

Njemačka pokrenula istragu

Vijeće sigurnosti UN-a sastat će se kasnije u utorak kako bi razgovaralo o toj sabotaži, nakon što je Moskva zatražila nezavisnu istragu o septembarskim napadima na plinovode.

U pismu se navodi da su ruske vlasti obaviještene o istragama te da ocjenjuju da je šteta nastala sabotažom.

U Njemačkoj je savezni tužilac pokrenuo krivičnu istragu kako bi utvrdio da li je počinjeno krivično djelo sabotaže po Članu 88. Krivičnog zakona, navodi se u pismu.

Izvor: Agencije