Sud u Londonu donio prvu presudu za eksploziju u Bejrutu

Snažna eksplozija odjeknula je Bejrutom 4. augusta 2020. godine, pti čemu je poginulo oko 250 osoba, a povrijeđeno više od 6.000 ljudi.

Vatrogasci gase požara koji su zahvatili skladišta u Bejrutu [Lorenzo Tugnoli, Italija, Contrasto]

Sud u Londonu izrekao je prvu presudu o djelimičnoj odgovornosti za razornu eksploziju u luci Bejrut u augustu 2020. godine, u kojoj je poginulo oko 250 ljudi.

Prema izvještaju medija u Bejrutu, Visoki sud pravde u Londonu proglasio je kompaniju Savaro, registriranu u Velikoj Britaniji, odgovornom za 250 smrtnih slučajeva izazvanih eksplozijom 2.750 tona amonij-nitrata, ilegalno skladištenog godinama u jednom od hangara u libanskoj luci.

Prema optužnici, britanska kompanija je imala ulogu u nabavci eksplozivnog materijala prije njegovog dolaska u luku Bejrut 2013. godine.

Za brojne kompanije i pojedince iz više država se vjeruje da su na različitim nivoima odgovorni za eksploziju 4. augusta 2020. godine.

 

Advokatska komora Bejruta tužila je Savaro u Velikoj Britaniji i saopćila medijima vijest o presudi londonskog suda, prenosi Tanjug, pozivajući se na italijansku agenciju ANSA.

U Libanu je sudska istraga i dalje de facto zamrznuta, pošto su neki visoki političari i pripadnici sigurnosnog aparata, direktno umiješani kao saodgovorni za zločin, ometali političkim i pravosudnim metodama rad sudije koji vodi libansku istragu.

Snažna eksplozija odjeknula je Bejrutom 4. augusta 2020. godine, pti čemu je poginulo oko 250 osoba, a povrijeđeno više od 6.000 ljudi.

Izvor: Agencije