Šef američke diplomatije putuje u srednju Aziju

Blinken će posjetiti glavni grad Kazahstana Astanu a nakon toga otputovat će u uzbekistansku prijestolnicu Taškent.

U posjetu Kazahstanu i Uzbekistanu Antony Blinken će stići neposredno nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken otputovat će sljedeće sedmice u Kazahstan i Uzbekistan, najavio je Washington, koji pokušava učvrstiti veze s te dvije bivše sovjetske republike.

Blinken će u utorak posjetiti glavni grad Kazahstana Astanu, nakon toga otputovat će u glavni grad Uzbekistana Taškent, a zatim će se pridružiti ministrima vanjskih poslova grupe G20 u glavnom indijskom gradu New Delhiju, saopćio je State Department, prenosi Hina.

U posjetu Kazahstanu i Uzbekistanu stići će neposredno nakon prve godišnjice ruske invazije na Ukrajinu.

Osim Bjelorusije, nijedna druga bivša sovjetska republika nije otvoreno pružila podršku Vladimiru Putinu u ratu, uprkos njihovim bliskim vezama s Moskvom.

Utjecaj Rusije i Kine

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev pozvao je da se “zajednički pronađe formula za mir” u Ukrajini. Isto tako je u svoju zemlju pustio desetke hiljada Rusa u bijegu od mobilizacije koju je naredio Putin krajem septembra.

“Rusija je za Kazahstan uvijek bila i ostala glavni strateški partner”, ipak je izjavio Tokajev tokom sastanka s ruskim kolegom u Kremlju krajem novembra.

I Uzbekistan je ostao po strani u ukrajinskom  sukobu. Predsjednik te zemlje Čavkat Mirziojev proveo je velike ekonomske i društvene reforme, ali uprkos napretku, uzbekistanske nevladine organizacije ga i dalje optužuju da guši osnovne slobode.

Kina također pokušava proširiti svoj utjecaj u toj regiji. Kineski predsjednik Xi Jinping izabrao je u septembru Kazahstan i Uzbekistan za svoje prvo putovanje u inostranstvo nakon pandemije Covida-19.

Izvor: Agencije