Vo Van Thuong novi predsjednik Vijetnama

Nacionalna skupština izabrala je novog predsjednika, uslijed kampanje protiv korupcije koja vlada u zemlji i ostavke Nguyena Xuana Phuca.

Novi predsjednik je položio zakletvu i obećao nastavak borbe protiv korupcije (EPA)

Nacionalna skupština izabrala je Vo Van Thuonga za novog predsjednika Vijetnama, a uslijed kampanje protiv korupcije koja vlada u zemlji i ostavke njegovog prethodnika Nguyena Xuana Phuca.

Na vanrednoj sjednici zastupnici su za predsjednika potvrdili 52-godišnjeg Thuonga, nakon što ga je vladajuća Komunistička partija nominirala za tu funkciju, koja je uglavnom ceremonijalna, ali jedna od četiri vodeće političke pozicije u toj zemlji jugoistočne Azije, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Thuongov izbor uslijedio je nakon što je Phuc u januaru podnio ostavku, pošto ga je Komunistička partija proglasila krivim za kršenja i nepravilnosti dužnosnika koji su mu bili podređeni, što je viđeno kao velik iskorak u borbi protiv korupcije u zemlji.

Nastavak borbe protiv korupcije

U prvom govoru u Parlamentu u ulozi novog predsjednika, Thuong je poručio da će odlučno nastaviti borbu protiv korupcije.

“Bit ću potpuno odan domovini, narodu i Ustavu, nastojeći ispuniti zadatke koje mi dodijele partija, država i narod”, rekao je.

Thuong je najmlađi član stranačkog Politbiroa, najvišeg tijela za donošenje odluka u zemlji, ali se smatra veteranom stranke, jer je političku karijeru počeo još na fakultetu u komunističkim omladinskim organizacijama.

Smatra se bliskim glavnom sekretaru Nguyenu Phu Trongu, najmoćnijoj figuri u Vijetnamu i glavnom arhitektu stranačke borbe protiv korupcij.

Thuong je izabran sa 98,38 posto glasova, prema internetskom portalu Parlamenta.

Izvor: Agencije