Ruski portal: Kazahstan guši Rusiju, ko stoji iza toga?

Kazahstan pod nadzorom Zapada slijedi put Ukrajine, ali isključivo ekonomski i pragmatični razlozi ne dopuštaju toj zemlji da konačno krene tim putem.

Američki državni sekretar Anthony Blinken posjetio je Kazahstan početkom ove godine (Reuters)

U izvještaju ruske internetske stranice Tsargrad se navodi, pozivajući se na zapadne izvore, da kazahstanske vlasti namjeravaju od 1. aprila uvesti zabranu paralelnog uvoza u Rusiju.

Dužnosnici te zemlje, također, otvoreno izjavljuju da ne prekidaju ekonomske veze sa svojim sjevernim susjedom, ali da neće dopustiti zaobilaženje sankcija koje su mu nametnute. Ruska web-stranica, također, navodi da je Zapad taj koji podstiče Kazahstan na ovakve poteze.

U izvještaju se navodi da održavanje trgovinskih veza i sa Rusijom i sa Zapadom u isto vrijeme služi interesima Astane, ali da zapadne strane ustrajno savjetuju Kazahstan da izabere jednu stranu.

Tsargrad ističe da je američki državni sekretar Anthony Blinken posjetio Kazahstan početkom ove godine, dan nakon što je ta zemlja zatvorila svoje trgovinsko predstavništvo u Moskvi. U septembru prošle godine Blinken je naglasio, na sastanku s ministrima vanjskih poslova zemalja Centralne Azije, da je potrebno poštovati sankcije uvedene Rusiji. Nakon ovog sastanka su te države, od kojih su mnoge članice Euroazijskog ekonomskog saveza i Organizacije Ugovora o zajedničkoj sigurnosti, požurile prekinuti odnose s ruskim bankama koje su bile pod sankcijama.

Kazahstan cijeni američku podršku

U izvještaju se dalje navodi da je krajem februara održan sastanak između Blinkena i kazahstanskog predsjednika Kasima-Jomarta Tokajeva, čiji sadržaj nije objelodanjen javnosti. Na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon sastanka, Tokajev je izrazio svoju zahvalnost za stalnu i čvrstu podršku koju Sjedinjene Američke Države pružaju u očuvanju nezavisnosti, teritorijalnog integriteta i suvereniteta njegove zemlje.

Kazahstan je posjetio i britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly, koji je razgovarao o tome kako smanjiti negativan utjecaj sukoba u Ukrajini na kazahstansku ekonomiju te o traženju alternativnih načina za izvoz svih kazahstanskih proizvoda bez prelaska preko ruske teritorije.

Tokom sastanka s Javierom Colominom, zamjenikom pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku, prvi zamjenik ministra vanjskih poslova Kazahstana potvrdio je posvećenost Astane jačanju odnosa s NATO-om. Istodobno je jasno dao do znanja da njegova zemlja ne podržava Moskvu u vojnoj operaciji u Ukrajini, rekavši da njegova zemlja brani princip teritorijalnog integriteta i da je posvećena odredbama Povelje Ujedinjenih nacija. Govorio je i o tome da njegova zemlja pruža pomoć Ukrajini, obezbjeđujući naftne derivate, transformatore, lijekove i agregate za struju.

U izjavi za japansku televiziju HNK, zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova Kazahstana Mukhtar Tileuberdi rekao je da se njegova zemlja neće pridružiti sankcijama uvedenim Rusiji, ali se pridržava principa da je različite kompanije neće koristiti za zaobilaženje sankcija. Također je naglasio da će nastaviti čuvati dosadašnje odnose koji spajaju Moskvu i Astanu.

Zabrinutost Kazahstana

U izvještaju se navodi da djelovanje Rusije unutar ukrajinskih teritorija zabrinjava Kazahstance. To objašnjava zašto su ruski društveni aktivisti bili zatvarani u Kazahstanu, zbog njihovih objava na društvenim mrežama o mogućnosti ponavljanja krimskog scenarija unutar Kazahstana.

U izvještaju se navodi da su se Sjedinjene Američke Države obavezale da će ove godine izdvojiti 25 miliona dolara u okviru Inicijative za ekonomsku održivost za Centralnu Aziju (ERICEN), što objašnjava poslušnost zemalja Centralne Azije Washingtonu i rad na tome da se stekne njegova naklonost. Kazahstan je čak počeo tražiti alternativne načine za izvoz svojih proizvoda, navodi Tsargrad.

Kada je riječ o tome kako Kazahstan pronalazi alternativne načine da zaobiđe Rusiju, u izvještaju se kaže da je ova metoda beskorisna i da nanosi brojne gubitke ovoj državi.

Dodaje da se Rusija, sa svoje strane, nada da će borba Kazahstana protiv paralelnog uvoza biti ograničena na parole i izjave, te da će nastaviti svoje transakcije. Međutim, vjeruje da Astana može provesti sve diktate zapadne agende i tražiti “alternativne načine”, ali da za sada nije uspjela pronaći one koji joj neće nanijeti ogromnu štetu. No, kako kažu, ko traži, naći će.

Tsargrad ističe da Kazahstan, pod nadzorom Zapada, samouvjereno slijedi put Ukrajine, ali da isključivo ekonomski i pragmatični razlozi ne dopuštaju toj zemlji da konačno krene tim putem.

Izvor: Al Jazeera