Tennessee: Demonstranti traže od vlasti oštrije zakone o oružju

Sa protesta u Tennesseeju od vlasti te američke savezne države zatraženo je da pooštri zakone o oružju nakon pucnjave u školi u Nashvilleu, u kojoj je poginulo šest osoba.

Još nema zvaničnih informacija o mogućem motivu za nasilje koje se dogodilo ubrzo poslije početka nastave u prezbiterijanskoj školi Covenant (Reuters)

Više od hiljadu ljudi je protestiralo u Tennesseeju, tražeći od vlasti te američke savezne države da pooštre zakone o oružju nakon pucnjave u školi u Nashvilleu, u kojoj je poginulo šest osoba, od kojih troje devetogodišnje djece.

Republikanski zastupnici u Tennesseeju ove sedmice su odložili raspravu o zakonu koji bi trebalo da proširi pristup vatrenom oružju, prenosi Tanjug agenciju AP.

Ova američka savezna država je posljednjih godina olakšala nabavku vatrenog oružja i ukinula potrebu za dozvole za nošenje skrivenog pištolja.

Napad u školi

Audrey Elizabeth Hale, osumnjičena za ubistvo troje djece i troje odraslih u ponedjeljak, u privatnoj osnovnoj školi u Nashvilleu, legalno je kupila ukupno sedam komada vatrenog oružja, objavila je policija.

Hale, bivša učenica te škole, stradala je u razmjeni vatre sa policijom.

Još nema zvaničnih informacija o mogućem motivu za nasilje koje se dogodilo ubrzo poslije početka nastave u prezbiterijanskoj školi Covenant, koju pohađa gotovo 200 djece od predškolskog uzrasta do šestog razreda osnovne škole.

Izvor: Agencije