EU izdvaja 47 miliona, a Francuska 34 miliona eura za DR Kongo

Pomoć je namijenjena provinciji Sjeverni Kivu, koji je pogođen sukobima vladinih snaga i pobunjenika u Demokratskoj Republici Kongo.

U provinciji Sjeverni Kivu povećala se nestabilnost tokom prošle godine (EPA)

Evropska unija saopćila je da će uplatiti 47 miliona eura za humanitarnu pomoć za provinciju Sjeverni Kivu u Demokratskoj Republici Kongo te da planira poslati sanitetski materijal i hranu u tu istočnu provinciju pogođenu sukobima vladinih snaga i pobunjeničke grupe M23.

Evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič rekao je da je Unija spremna mobilizirati sva neophodna sredstva za podršku humanitarnim radnicima, uključujući logistiku i uspostavljanje humanitarnog zračnog mosta da bi se zadovoljile potrebe stanovništva u Kongu.

Uspostavljanjem humanitarnog mosta, organiziranim uz podršku Francuske i novom mobilizacijom sredstava, EU ponovo potvrđuje podršku najugroženijim, istakao je Lenarčić u saopćenju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Pomoć u hrani i medicinskim sredstvima

Avion koji će isporučiti pomoć u hrani i medicinskim sredstvima bit će upućen u Gomu, glavni grad Sjevernog Kivua, naveo je Lenarčič.

Francuska će doprinijeti sa 34 miliona eura za novu humanitarnu pomoć na inicijativu EU-a za provinciju Sjeverni Kivu, izjavio je predsjednik Emmanuel Macron tokom zvanične posjete Kinšasi.

U provinciji Sjeverni Kivu povećala se nestabilnost tokom prošle godine, uglavnom zbog najnovije velike ofanzive pobunjeničke grupe poznate kao M23.

Izvor: Agencije