Nizozemski suvlasnik otpisao udio u Nord Streamu

Vrijednost udjela, procijenjena na 508 miliona eura, svedena je na nulu zbog procjene da plin u doglednoj budućnosti neće ponovo krenuti plinovodu.

Većinski vlasnik konzorcija je Gazprom, a suvlasnici su nizozemski Gasunie, njemački Wintershall Dea i E.ON i francuski Engie (EPA)

Nizozemski operater plinske mreže Gasunie objavio je u srijedu da je otpisao vrijednost udjela u konzorciju Nord Stream, vlasniku plinovoda Sjeverni tok 1 koji je do prošlogodišnje eksplozije dopremao ruski plin u Evropu.

Vrijednost udjela, izvorno procijenjena na 508 miliona eura, svedena na nulu zbog procjene da plin u doglednoj budućnosti neće ponovo krenuti Sjevernim tokom, objavila je nizozemska kompanija u godišnjem izvještaju.

Dodali su da pregovaraju s drugim dioničarima o stabilizaciji plinovoda kako bi se spriječila daljnja šteta u okolišu.

Procjenjuje se da su u eksploziji u okoliš emitirane tone stakleničkog plina metana.

Sumnje u sabotažu

Eksplozija je teško oštetila plinovode Sjeverni tok 1 i 2, a brojne evropske vlade posumnjale su u sabotažu.

Švedska je provela istragu, ali je odbila objaviti njene rezultate, pozivajući se na nacionalnu sigurnost, a sličan su stav zauzele i Danska i Njemačka.

Rusija je zatražila nezavisnu istragu nakon što je američki istraživački novinar Seymour Hersh u tekstu objavljenom u februaru na izdavačkoj platformi Substack objavio, pozivajući se na neimenovani izvor, da je eksploziju izazvao SAD, uz asistenciju Norveške.

Washington je odbacio Hershov izvještaj.

Većinski je vlasnik konzorcija Nord Stream ruski proizvođač plina Gazprom, a suvlasnici su, uz Gasunie, njemački Wintershall Dea i E.ON i francuski Engie.

Izvor: Agencije