Novi izvještaj sugerira da iza sabotaže Sjevernog toka stoji proukrajinska grupa

Pozivajući se na obavještajne podatke koje su analizirali američki dužnosnici, ‘New York Times’ navodi da su protivnici Vladimira Putina odgovorni za napade na plinovode.

Eksplozije na plinovodima koji povezuju Rusiju i Njemačku dogodile su se 26. septembra u ekonomskim zonama Švedske i Danske (Reuters)

Novi obavještajni podaci koje su analizirali američki dužnosnici sugeriraju da proukrajinska grupa stoji iza napada na plinovode Sjeverni tok u septembru prošle godine, piše New York Times.

Američki dužnosnici rekli su da nemaju dokaze da su ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ili drugi dužnosnici ukrajinske vlade umiješani u bombaške napade na naftovode, izvijestio je Times u utorak.

Eksplozije na plinovodima koji povezuju Rusiju i Njemačku dogodile su se 26. septembra u ekonomskim zonama Švedske i Danske. Obje zemlje zaključile su da su eksplozije bile namjerne, ali nisu navele ko bi za njih mogao biti odgovoran.

SAD i NATO su napade na plinovod okarakterisale kao “čin sabotaže”, dok je Moskva okrivila Zapad. Nijedna strana svoje tvrdnje nije potkrijepila dokazima.

Novi obavještajni podaci koje su analizirali američki dužnosnici sugeriraju da iza ovog čina stoje “protivnici ruskog predsjednika Vladimira Putina”, izvijestio je Times, ne precizirajući ko su članovi grupe, niti ko je napad naredio ili platio.

Američki dužnosnici koje je citirao Times vjeruju da su umiješani vjerovatno ukrajinski ili ruski državljani.

Ukrajina demantovala umiješanost

Danska, Njemačka i Švedska, koje vode istragu o ovom napadu, rekle su prošlog mjeseca da njihova istraga još nije završena.

Njemačka je u utorak saopćila da je pogledala izvještaj Timesa, ali da rezultati njihove istrage još uvijek nisu poznati. Viši saradnik Zelenskog Mihajlo Podoljak rekao je u međuvremenu da Kijevu “sigurno nije umiješan” u eksplozije te da nema informacije o tome šta se dogodilo.

Times navodi da bi bilo kakva sugestija ukrajinske upletenosti, direktne ili indirektne, mogla poremetiti odnos između Ukrajine i Njemačke.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i švedski premijer Ulf Kristersson su tokom konferencije za novinare u Stockholmu odbili komentarisati izvještaj.

“U Švedskoj je u toku preliminarna istraga i zbog toga ne namjeravam komentarisati taj izvještaj”, rekao Kristersson novinarima u utorak navečer.

Izvještaj New York Timesa objavljen je nakon što su njemački ARD i Zeit u utorak izvijestili, ne navodeći izvore, da su njemačke vlasti uspjele identifikovati brod korišten za sabotažu.

Njemački mediji izvijestili su da je grupa od pet muškaraca i jedne žene, koristeći krivotvorene pasoše, od poljske kompanije koja je u vlasništvu ukrajinskih državljana unajmila jahtu. Također navode da nije poznata nacionalnost počinilaca.

Izvijestili su i da obavještajni podaci pokazuju da bi proukrajinska grupa mogla stajati iza napada, ali njemačke vlasti još nisu pronašle nikakve dokaze.

U nedostatku glavnog osumnjičenog, međunarodni obavještajni dužnosnici nisu isključili mogućnost operacije pod lažnom zastavom kako bi se napad povezao s Ukrajinom, navode njemački mediji.

‘Monstruozan zločin’

Glasnogovornik Kremlja rekao je da su medijski izvještaji o napadima na Sjeverni tok koordinirani pokušaj skretanja pažnje i pozvao na hitnu, transparentnu istragu.

“Očito je da autori napada žele skrenuti pažnju”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov za državnu novinsku agenciju RIA.

“Kako američki dužnosnici mogu išta pretpostaviti bez istrage?”.

“Nije nam dopušteno da učestvujemo u istrazi. Danci i Šveđani su nam tek prije nekoliko dana poslali dopise o tome”, dodao je.

“Ne samo da je ovo čudno, već ‘liči’ na monstruozan zločin”, istakao je.

Rusija je prošlog mjeseca Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija predala nacrt rezolucije, koja bi, ako se usvoji, od glavnog sekretara UN-a Antonija Guterresa tražila da organizuje međunarodnu, nezavisnu istragu o napadu.

Američki istraživački novinar Seymour Hersh je u februaru izvijestio da iza operacije bombardiranja plinovoda Sjeverni tok stoje Sjedinjene Američke Države, a da im je u tome pomogla Norveška.

Bijela kuća osudila je Hershov izvještaj, u kojem je citiran neimenovani izvor, opisujući ga kao “potpunu fikciju”.

Izvor: Al Jazeera i agencije