WHO: U Mozambiku epidemija kolere najgora u posljednjih deset godina

Ova epidemija je najgora u posljednjih deset godina, sa gotovo 21.000 slučajeva zaraze i 95 preminulih, navode iz Svjetske zdravstvene organizacije.

U Mozambiku se kolera pojavila nakon prolaska ciklona Freddy koji je nedavno pogodio južni dio Afrike (EPA)

Mozambik doživljava najgoru epidemiju kolere u posljednjih deset godina nakon prolaska ciklona Freddy, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Epidemije kolere se redovno javljaju u Mozambiku između oktobra i aprila, ali je ova epidemija najgora u posljednjih deset godina, sa gotovo 21.000 slučajeva zaraze i 95 preminulih”, izjavio je predstavnik WHO-a u Mozambiku.

Prema njegovim riječima, epidemija nastavlja geografski da se širi, ističući da je samo u protekloj sedmici pogođeno još pet okruga te afričke zemlje, prenosi agencija Beta, pozivajući se na AFP.

Do sada je pogođeno 47 okruga u osam od 11 provincija u zemlji.

Strah od širenja malarije

Kolera je veoma zarazna bolest od koje se može umrijeti za nekoliko sati, ako se ne ukaže ljekarska pomoć, a obično se javlja tamo gdje su higijenski uvjeti loši.

U Mozambiku se kolera pojavila nakon prolaska ciklona Freddy koji je nedavno pogodio južni dio Afrike.

U Mozambiku je ciklon uništio više od 132.000 domova, a 184.000 ljudi je raseljeno, navodi WHO, dodajući da je oštećeno više od 160 zdravstvenih ustanova.

Pored kolere, strahuje se od širenja malarije, dodala je Svjetska zdravstvena organizacija.

Izvor: Agencije