Evropa u Kazahstanu traži zamjenu za ruski uranij

I SAD želi smanjiti zavisnost od obogaćenog uranija iz Rusije, najvećeg svjetskog snabdijevača nuklearnim gorivom.

Kazahstan ima druge najveće rezerve uranija, hroma, olova i cinka (Getty)

Zemlje istočne Evrope i Sjedinjene Američke Države nastoje smanjiti zavisnost od ruskog uranija, tražeći novog snabdijevača od 2025. godine, a među mogućim opcijama je i Kazahstan.

Direktor nacionalne nuklearne kompanije Kazatomprom Jeržan Mukanov je izjavio da geopolitička neizvjesnost mijenja protok nuklearnog goriva i da se zemlja tome prilagođava, prenosi Tanjug, pozivajući se na Bloomberg.

“Spremamo naše proizvodne zalihe kako bismo mogli odgovoriti zahtjevima tržišta”, rekao je on.

Kazahstan, koji proizvodi više od 40 posto svjetskog uranija, ove godine planira zadržatii proizvodnju na oko 22.000 tona.

“Predviđamo povećanje potražnje za uranijem, ali nas ne interesira eksplozivan rast cijena”, kazao je Mukanov.

Dodao je da raste potražnja iz Kine, zbog planiranih novih nuklearnih elektrana, kao i da Kinezi očekuju neprekidne dugoročne isporuke.

Značajan rast potražnje uranija

Kazatomprom planira otvoriti treću izvoznu rutu ove godine, odnosno isporuku uranija preko jedne od kineskih luka, rekao je Mukanov.

Rudnik trenutno šalje atomsko gorivo preko Rusije i Kaspijskog mora do Crnog mora.

Bloomberg napominje da i SAD želi smanjiti zavisnost od obogaćenog uranija iz Rusije, najvećeg svjetskog snabdijevača nuklearnim gorivom, ali do sada bez mnogo efekta.

Rusija je od početka invazije na Ukrajinu uspjela naglo povećati izvoz ovog energenta, povećavajući prihode Kremlja i učvršćujući njegov utjecaj na novu generaciju globalnih kupaca.

Očekuje se da će potražnja za uranijem porasti za trećinu do 2030. godine, saopćila je Svjetska nuklearna asocijacija prošle godine, napominjući da je projektirano povećanje kapaciteta reaktora od 16 posto.

Izvor: Agencije