Koliko su opasni procurjeli povjerljivi dokumenti Washingtona?

Washington se suočava s najopasnijim operacijama prodora i špijunaže u posljednjoj deceniji, pogotovo jer još ne zna ko stoji iza curenja povjerljivih podataka.

Washington je započeo istragu o curenju strogo povjerljivih dokumenata, od kojih su neki povezani sa sukobom u Ukrajini (Reuters)

Khalil al-Anani, profesor političkih nauka i međunarodnih odnosa i istraživač specijaliziran za američka pitanja, rekao je da se Washington suočava s najopasnijim operacijama prodora i špijunaže u posljednjoj deceniji, pogotovo jer još uvijek ne zna ko stoji iza svega toga, pored toga da treba uzeti u obzir tajming curenja obavještajnih podataka.

Tokom gostovanja u emisiji Al Jazeere Arabic ”Iza vijesti” (11.4.2023.) Al-Anani je objasnio da je ova opasnost povezana i sa veličinom i količinom procurjelih informacija, jer je do sada otkriveno stotinu dokumenata s oznakama tajnosti i stroge povjerljivosti. Naglašava da se oni ne tiču samo rata u Ukrajini, jer se pojedini odnose i na strateške saveznike Sjedinjenih Američkih Država, poput: Izraela, Južne Koreje, Emirata i Egipta.

Washington je započeo istragu o curenju strogo povjerljivih dokumenata, od kojih su neki povezani sa sukobom u Ukrajini. John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da se njegova zemlja ozbiljno bavi ovim pitanjem i ispituje njegov utjecaj na nacionalnu sigurnost. Skrenuo je pažnju na to da će američka administracija obaviti konsultacije sa svojim saveznicima u vezi sa posljedicama curenja ovih informacija.

Al-Anani navodi da pojedini procurjeli podaci otkrivaju razmjenu obavještajnih podataka na najvišem nivou između Rusije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, što narušava američke interese. Pojedini ukazuju na mogućnost da Egipat isporuči Rusiji oko 40.000 lansera raketa koje proizvodi vojna industrija u Egiptu. Također, otkrivaju da izraelski Mossad podstiče svoje građane na demonstracije protiv izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Neugodan položaj

Al-Anani smatra da procurjeli podaci dovode Washington u neugodan položaj u odnosu na njegove saveznike. Ističe da službeni krugovi u Sjedinjenim Američkim Državama izdaju stalna saopćenja kojima se javnost informira o pokretanju istrage o curenju informacija. Tu su i saopćenja kojima se pokušavaju smiriti saveznici ili otkrivaju da su zvaničnici pozvani na ispitivanje, što govori o sve većoj zabrinutosti i intenzivnom nastojanju da se ograniči razmjer štete.

Međutim, smatra da je efikasnost Sjedinjenih Američkih Država u bavljenju ovim pitanjem slaba te potvrđuje ono o čemu se mjesecima izvještavalo: da je administracija sadašnjeg predsjednika Joea Bidena klimava i zbunjena. Također, to opravdava potcjenjivanje i zanemarivanje koje dolazi od njenih saveznika, o čemu govori i curenje ovih informacija.

O posljedicama curenja ovih informacija, Al-Anani kaže da to kratkoročno može utjecati na odnose Washingtona sa saveznicima i na nivo povjerenja između njih. Međutim, ovi odnosi, budući da su strateški, neće biti narušeni dugoročno, pogotovo jer procurjele informacije otkrivaju da postoje međusobne špijunske operacije, te da postoji nepovjerenje između svih strana.

S druge strane, Larry Korb, bivši pomoćnik američkog ministra odbrane i glavni istraživač u Centru za američki napredak, kaže da procurjele informacije daju ideju o tome šta Washington čini i misli o ratu u Ukrajini, te šta drugi rade u smislu onoga što se može smatrati štetnim u ovom slučaju, kao što je pružanje pomoći Rusiji.

Ruska uloga

Korb je prilikom gostovanja u emisiji rekao: “Nema sumnje da je Rusija možda igrala ulogu u ovom pitanju, pogotovo što su se dokumenti pojavili u vrijeme kada je Rusija imala veliki broj žrtava, tako da bi se taj broj nerealno smanjio. Vjerovatno je cilj odgovornih za curenje informacija izvući Rusiju iz njene nevolje.”

Korb smatra da će, ako se dokaže da je Rusija umiješana, to biti dosta opasnije od scenarija da je u pitanju osoba koja ima određeni stav o američkoj politici, jer to upućuje na prodor Rusije u američke obavještajne institucije. U isto vrijeme ističe da će ova dešavanja pomoći opozicionim strankama u zemljama koje podržavaju Ukrajinu u njihovim zahtjevima da se rat okonča.

Bivši američki zvaničnik također smatra da je objavljivanje ovih informacija važno i zahtijeva zauzimanje stavova o nekim zemljama, uključujući i to da se razmisli o preispitivanju pomoći koja je pružena Egiptu ako se dokaže da pruža vojnu pomoć Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

Izvor: Al Jazeera