Čelnici Saudijske Arabije i Egipta sastali se u Jedi

Mohammed bin Salman i Abdel Fattah el-SisiDvojica su razgovarali o jačanju saradnje dvije zemlje i njenom daljem razvoju u brojnim oblastima.

Lideri dvije zemlje su razgovarali i o regionalnim i međunarodnim dešavanjima, kao i drugim pitanjima od zajedničkog značaja (AFP)

Princ prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman i predsjednik Egipta Abdel Fattah el-Sisi sastali su se u ponedjeljak u Jedi na sehuru, jutarnjem obroku u muslimanskom mjesecu posta ramazanu.

Dvojica lidera su tom prilikom razgovarali o jačanju saradnje i njenom daljem razvoju u brojnim oblastima, navodi saudijska novinska agencija SPA.

Razgovarali su i o regionalnim i međunarodnim dešavanjima, kao i drugim pitanjima od zajedničkog značaja.

Sastanku su prisustvovali i podsekretar za nacionalnu sigurnost Saudijske Arabije Musaad bin Mohammed Al Aiban i državni ministar Issam bin Saad bin Saeed i šef egipatske obavještajne agencije Abbas Kamel.

Obećana nova finansijska ulaganja

Saudijska Arabija pruža znatnu finansijsku podršku kako bi egipatsku ekonomiju održala na životu i više puta je priskočila u pomoć Kairu od kako je Sisi preuzeo vlast nakon što je predvodio svrgavanje demokratski izabranog predsjednika Mohameda Morsija 2013. godine.

Saudijska Arabija i druge zaljevske zemlje položile su depozite u Centralnoj banci Egipta i obećale velika nova ulaganja kada su egipatske finansijske poteškoće bile otkrivene i pogoršane posljedicama invazije na Ukrajinu prošle godine.

Ovisnost Egipta o bogatijim zemljama Zaljeva dodatno se produbila nakon što je u decembru prošle godine osigurao zajam od tri milijarde dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Kredit uključuje strukturne ekonomske reforme, kao i očekivanja novog finansiranja i vraćanja duga iz Zaljeva.

Izvor: Al Jazeera i agencije