Katolici slave Uskrs, najstariji kršćanski blagdan

Uskrs je najveći kršćanski praznik jer suština kršćanskog učenja označava Kristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobjedu vjere i života nad smrću.

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo vodio je uskršnju misu kojoj su se pridružili deseci sveštenika i deseci hiljada vjernika i turista (Reuters)

Katolici širom regije i svijeta danas slave Uskrs, najveći i najstariji kršćanski blagdan, koji simbolizuje pobjedu života nad smrću.

Na blagdan Uskrsa širom regije u crkvama se služi sveta uskrsna misa kojoj tradicionalno prisustvuje veliki broj vjernika.

Poglavar Rimokatoličke crkve Papa Franjo počeo je uskršnju misu kojoj su se pridružili deseci sveštenika i deseci hiljada vjernika i turista na Trgu Svetog Petra u Rimu, prenosi Anadolija.

Na trgu se do početka jutarnje mise okupilo oko 45.000 ljudi, saopštile su sigurnosne službe Vatikana

Papa Franjo predvodio je u subotu navečer i misu bdjenja u Bazilici svetog Petra u kojoj je osudio “ledene vjetrove rata” i druge nepravde.

U propovijedi pročitanoj pred oko 8.000 ljudi u najvećoj crkvi kršćanskog svijeta, Franjo je govorio o gorčini, užasu i razočaranju koje mnogi danas osjećaju.

„Možemo se osjećati bespomoćno i obeshrabreno pred snagom zla, sukobima koji kidaju odnose, kalkulantstvom i ravnodušnošću koji izgleda da prevladavaju u društvu, ranom korupcije, širenjem nepravde, ledenim vjetrovima rata“, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Papa je pozvao na prestanak svih ratova.

Uskrs je najveći i najstariji kršćanski praznik jer suština kršćanskog učenja označava Kristovo uskrsnuće iz mrtvih, kao pobjeda vjere i života nad smrću.

Kako dodaje Anadolija, ovaj dan predstavlja okosnicu i temelj kršćanske vjere, odnosno uskrsnuće Isusa Krista.

Duhovna izgradnja i post

Kršćani vjeruju da je ovaj čin trenutak rađanja religije koju danas slijedi 2,3 milijardi ljudi.

Prema vjerovanju, Isus Krist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a u nedjelju je uskrsnuo.

Stoga, iako se Uskrs uvijek obilježava u nedjelju, on gotovo svake godine pada na drugi datum zbog specifičnog pravila.

Uskrs pada na prvu sedmicu poslije prvog proljetnog punog mjeseca na dan proljetnog ekvinocija ili poslije tog datuma.

Vrijeme neposredno prije svetkovine Uskrsa, kroz koje se vjernici pripravljaju za taj blagdan, poznato je pod imenom korizma.

Tokom korizme katolici se pripravljaju za slavljenje Uskrsa osobnom i zajedničkom molitvom radi svoje duhovne izgradnje, postom i drugim oblicima odricanja radi samoodgoja te dobrim djelima koja se često naziva i djelima milosrđa radi pomaganja onih koji su u potrebi.

Izvor: Agencije