Američki Senat izrazio ‘zabrinutost’ zbog zdravlja egipatskog zatvorenika

Odbor za vanjske poslove Senata digao je uzbunu zbog sve lošijeg zdravlja akademika Salaha Soltana usred ‘zanemarenosti u zatvoru’.

Istaknuti egipatsko-američki aktivist Mohammed Soltan pušten je iz zatvora u Egiptu 2015., ali je njegov otac, akademik Salah Soltan, još uvijek u pritvoru (Heba Elkholy/AP Photo)

Visoki odbor Senata Sjedinjenih Američkih Država rekao je da je “duboko zabrinut” zbog pogoršanja zdravlja Salaha Soltana, egipatskog akademika i stalnog stanovnika SAD-a za kojeg grupe za ljudska prava kažu da je bez razloga pritvoren u zatvoru na području Kaira.

Desetine organizacija za ljudska prava upozorili su ranije ovog mjeseca da je 63-godišnji Soltan, “u opasnosti od smrti” i pozvali su egipatske vlasti da ga odmah oslobode i pruže mu “medicinsku pomoć koja mu može spasiti život”.

Odbor za vanjske poslove američkog Senata, kojim predsjedava demokrat Bob Menendez, ponovio je to u tvitu sa svog službenog profila u četvrtak, upozoravajući da se Soltanovo zdravlje “brzo pogoršava zbog zanemarivanja u zatvoru”.

“Egipatske vlasti trebale bi ga osloboditi i omogućiti mu momentalni pristup medicinskoj pomoći koja mu može spasiti život”, stoji u objavi na Twitteru.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je obećao da će ljudska prava biti u centru njegove vanjske politike, suočio se s pozivima da izvrši pritisak na egipatskog predsjednika Abdela Fattaha el-Sisija zbog stanja ljudskih prava u zemlji.

Grupe za ljudska prava optužile su el-Sisijevu vladu, koja je došla na vlast vojnim udarom 2013, da je zatvorila desetke hiljada disidenata i zabranila gotovo sve oblike političke opozicije. Kairo je negirao držanje političkih zatvorenika.

Međutim, dok je Bidenova administracija javno kritizirala Egipat, nastavila je na zemlju gledati kao na ključnog saveznika. Također nije napravila nikakve veće korekcije američke vojne pomoći i prodaje egipatskoj vladi.

“SAD riskira legitimiziranje egipatskih zloupotreba nastavljanjem svoje gotovo potpune podrške”, rekao je Seth Binder, direktor zaštite prava u Projektu bliskoistočne demokratije, u izjavi od 3. maja, pozivajući Bidenovu administraciju da pritisne Kairo u vezi Soltanovog oslobađanja.

Egipatski akademik živio je i radio u SAD-u više od desetljeća prije hapšenja u Egiptu 2013., navodi Human Rights Watch (HRW) u istoj izjavi početkom ovog mjeseca.

Soltan je pritvoren zajedno s ostalima koji su se protivili svrgavanju s vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika zemlje, Mohameda Morsija, člana Muslimanskog bratstva, od strane egipatske vojske.

Tada su snage sigurnosti upale na veliki protestni skup na trgu Rabaa u glavnom gradu Kairu i ustrijelile stotine nenaoružanih demonstranata, prema grupama za ljudska prava.

Soltan je osuđen na doživotni zatvor u septembru 2017. u sklopu masovnog suđenja koje je kritizirano zbog kršenja prava na pravedni proces i zbog uključivanja stranih državljana i novinara.

Egipatske su vlasti također deportirale njegovog sina, istaknutog egipatsko-američkog zagovornika prava Mohameda Soltana, u Sjedinjene Američke Države u maju 2015. Mohamed je pušten iz egipatskog zatvora nakon što je štrajkovao glađu u znak protesta zbog pritvaranja.

“Da budem iskren, svjež sam, bez ideja o tome šta još mogu učiniti da spasim život svog oca prije nego što bude prekasno!” napisao je Mohamed Soltan 3. maja na Twitteru o očevu pritvoru.

“On je u najozloglašenijim zatvorima na svijetu u Egiptu i navodno je imao dvije manje srčane komplikacije u proteklih nekoliko mjeseci i ostavljen je bez nadzora osam sati! Trebam vašu pomoć da #SpasimSoltana!”

‘Namjerno zlostavljanje’

U svojoj izjavi od 3. maja, HRW i 50 drugih grupa za ljudska prava upozorili su da bi namjerno uskraćivanje zdravstvene pomoći Soltanu moglo predstavljati mučenje i pozvali su egipatske vlasti da istraže tvrdnje o zlostavljanju u zatvoru Badr, istočno od Kaira, gdje se on nalazi.

Navodna zlostavljanja uključuju “24/7 nadzor ćelija s CCTV kamerama, izloženost fluorescentnoj rasvjeti 24 sata dnevno i vezivanje zatvorenika za zidove ćelija bez hrane i vode danima”, objavile su grupe.

U međuvremenu, u pismu koje je procurilo u martu, Soltan je rekao da su mu zatvorske vlasti uskratile odgovarajuću zdravstvenu pomoć “iako pati od po život opasnih bolesti srca i jetre među ostalim složenim medicinskim stanjima”.

Njegova porodica je rekla da Soltan pati od hroničnih i novih stanja, uključujući dijabetes, visoki krvni pritisak, hepatitis C i disk kralježnice, između ostalog.

“Uz to što su ga priveli na nepošteno suđenje, egipatske vlasti namjerno zloupotrebljavaju prava Salaha Soltana ne pružajući mu zdravstvenu njegu”, rekao je Adam Coogle, zamjenik direktora za Bliski istok i Sjevernu Afriku u HRW-u.

“Vlasti bi ga trebale barem prebaciti u odgovarajuću medicinsku ustanovu gdje ga nezavisni zdravstveni stručnjaci mogu nesmetano liječiti.”

U ponedjeljak se i američki kongresmen Don Beyer pridružio pozivima da Egipat smjesta oslobodi Soltana.

“Dr. Salah Soltan nikad nije trebao biti zatvoren, ali uslovi s kojima se suočava, uključujući uskraćivanje osnovne zdravstvene njege, sada prijete njegovom životu”, rekao je na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera