Nastavljene teške borbe u glavnom gradu Sudana

Zračni udari sudanske vojske čuli su se u nekoliko stambenih četvrti u južnom Kartumu.

Borbe su izbile 15. aprila između sudanskih oružanih snaga i paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF) u glavnom gradu Kartumu i njegovoj okolini (AFP)

Jaki zračni udari dogodili su se danas u južnim dijelovima glavnog grada Sudana, Kartumu, dok su se sukobi rasplamsali u blizini vojnog kampa, rekli su svjedoci, prenosi Tanjug.

Vojska je danas uglavnom koristila zračne snage i tešku artiljeriju u borbama protiv paravojnih Snaga za brzu podršku (RSF), zbog kojih je proteklih sedmica raseljeno gotovo milion ljudi, prenio je Reuters.

Zračni udari sudanske vojske čuli su se u nekoliko stambenih četvrti u južnom Kartumu, a policijske rezervne snage, povezane sa vojskom, borile su se sa RSF-om na terenu.

Nakon što su borbe izbile 15. aprila, sukob se proširio na veća područja Kartuma, kao i na susjedne gradove preko Nila – Bahri i Omdurman.

Borba za prevlast

Nasilje se rasplamsalo i u Darfuru u zapadnom Sudanu i u državi Sjeverni Kordofan, kao i u drugim dijelovima zemlje, ali sama borba za vlast je usmjerena na prijestolnicu, navodi agencija.

Smatra se da su i načelnik vojske Abdel Fatah al-Burhan i komandant RSF-a Mohamed Hamdan Dagalo ostali u Kartumu tokom svih borbi.

Vojska je jučer objavila videosnimak na kome se vidi Burhan, obučen u vojnu uniformu, kako pozdravlja trupe u štabu vojske u centralnom Kartumu.

Izvor: Agencije