Policija pretresla Bolsonarov dom pod sumnjom da je krivotvorio covid potvrde

Bolsonaro je tokom mandata neprestano kritizirao vakcine protiv covida, a više puta je isticao da se neće vakcinisati protiv virusa koji je odnio više od 700.000 života u Brazilu.

Jair Bolsonaro, u čijem je domu u Braziliji izvršen pretres, odlučno je negirao bilo kakvo sudjelovanje u krivotvorenju potvrda o vakcinisanju protiv COVID-19 (EPA)

Bivši brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, u čijem je domu u Braziliji izvršen pretres, odlučno je negirao bilo kakvo sudjelovanje u krivotvorenju potvrda o vakcinisanju protiv COVID-19, prenosi Hina.

“Iznenadio me pretres (…) Ništa nisam krivotvorio. Nisam se vakcinisao i tačka”, rekao je bivši predsjednik države (2019.-2022.), krajnji desničar, novinarima ispred svoje rezidencije u brazilskome glavnom gradu.

“Svi građani su jednaki pred zakonom, ali izvesti pretres u domu bivšeg predsjednika to je samo radi medijske pozornosti”, rekao je.

Savezna policija saopćila je da je izvršila 16 pretresa u Rio de Janeiru i u Braziliji u okviru razotkrivanja “kriminalne mreže” za koju sumnja da je “unosila lažne podatke o vakcinaciji protiv covida u javnozdravstvene sisteme”. Bolsonarovo ime ne spominje izričito.

Lažne potvrde o vakcinaciji “koristile su se kako bi se zaobišle restrikcije što su ih uvele vlasti u Brazilu i u Sjedinjenim Državama”, navodi se u saopćenju.

Tri mjeseca broavio na Floridi

Kako pišu brazilska glasila, policajci su priveli Maura Cida, bivšeg Bolsonarova pobočnika, vojnika koji mu je bio desna ruka tokom mandata.

Bolsonaro je tokom mandata neprestano kritizirao vakcine protiv covida, a više puta je isticao da se neće vakcinisati protiv virusa koji je odnio više od 700.000 života u Brazilu.

Zabavljao je javnost izjavom da Pfizerova vakcina može “pretvoriti ljude u krokodile” zbog eventualnih nuspojava.

Jair Bolsonaro (68) kojeg je na predsjedničkim izborima u oktobru porazio socijalist Inacio Lula da Silva, nakon toga je tri mjeseca proveo na Floridi, a Brazil je napustio dva dana prije inauguracije svog nasljednika.

Covid potvrda je tada bila obvezna za ulazak u SAD.

“Kada sam putovao u SAD nikad od mene nisu tražili covid potvrdu”, rekao je Bolsonaro za Jovem Pan.

Izvor: Agencije