Uhapšena rodbina bivšeg egipatskog parlamentarca koji planira predsjedničku kandidaturu

Bivši egipatski zastupnik Ahmed Eltantawy kaže da su njegovi rođaci i prijatelji uhapšeni prije planiranih predsjedničkih izbora.

Eltantawy je u martu najavio da će se kandidirati na predsjedničkim izborima zakazanim za 2024. (Reuters)

Egipatske vlasti uhapsile su dvojicu rođaka i tri prijatelja bivšeg člana parlamenta Ahmeda Eltantawyja, rekao je on, nedugo prije njegova najavljenog povratka kući prije planiranih predsjedničkih izbora.

Eltantawy je potvrdio Reutersu telefonom iz Bejruta da su se hapšenja dogodila u utorak, ali je odbio dati dodatne pojedinosti.

Glasnogovornici egipatskog ministarstva unutarnjih poslova nisu bili odmah dostupni za komentar.

Nabeh Elganadi, advokat nezavisne Egipatske inicijative za lična prava (EIPR), rekao je da je najmanje 10 Eltantawyjevih rođaka, prijatelja i pristalica, uključujući dvojicu ujaka, uhapšeno. Bili bi zadržani 15 dana radi ispitivanja u Tužilaštvu državne sigurnosti o optužbama uključujući pridruživanje “terorističkoj” grupi, rekao je.

Bivši čelnik Karame

Eltantawy je bivši čelnik ljevičarske stranke Karama, a do 2020. bio je istaknuti i relativno nezavistan član egipatskog parlamenta koji je izrazito provladin.

Proteklih nekoliko mjeseci proveo je u Bejrutu, gdje je, kako kaže, pohađao doktorske studije.

U objavi na Facebooku u martu objavio je da će se kandidirati na predsjedničkim izborima zakazanim za 2024. “kako bi ponudio građansku demokratsku alternativu”.

Također je najavio svoj plan povratka u Egipat tokom prve sedmice maja.

‘Sigurna promjena’

Eltantawy je prošlog mjeseca rekao da se namjerava kandidirati na izborima, iako sumnja da će biti slobodni i pošteni.

“Ovo je put ka sigurnim promjenama, a ko god zatvori ta vrata pred građanima, tjera ih da traže druge puteve koje država ne može podnijeti”, rekao je.

Izvještaji o hapšenjima pojavili su se u trenutku kada je Egipat pokrenuo nacionalni politički dijalog, za koji vlasti kažu da će potaknuti izražavanje različitih stajališta u vrijeme ekonomskog pritiska.

Dijalog je također jedan od nekoliko koraka za koje se čini da imaju za cilj suprotstaviti se kritikama stanja ljudskih prava u Egiptu nakon dugotrajnih kršenja zbog neslaganja s predsjednikom Abdelom Fattahom el-Sisijem. Grupe za ljudska prava kažu da je to dovelo do hapšenja desetina hiljada.

El-Sisi je predvodio svrgavanje prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta, Mohameda Morsija iz Muslimanskog bratstva, u jeku protesta 2013. godine.

Izabran je s 97 posto glasova na predsjedničkim izborima 2014. i 2018, prije nego što mu je ustavnim amandmanima mandat produžen na šest godina.

Izvor: Agencije