U Zambiji oslobođeno osmero Hrvata

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz Demokratske Republike Konga u dobi od jedne do tri godine.

Osmero Hrvata bili su optuženi za trgovinu djecom u pokušaju i navodno krivotvorenje dokumenata o posvojenju (Pixsell)

Osmero Hrvata koji su u četvrtak u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu ljudima mogu se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku, rekao je njihov advokat Kevin Silwimba, javlja Hina.

“Oslobođeni su”, rekao je Silwimba novinarima i dodao da se sada s djecom mogu vratiti u svoju zemlju.

Advokat je rekao da je ishod postupka protiv Hrvata “veliko postignuće” i da je pravosuđe u Zambiji “pokazalo da funkcionira”.

Oslobođeni Hrvati su bili optuženi za trgovinu djecom u pokušaju i navodno krivotvorenje dokumenata o posvojenju.

Ovo je drugi sudski proces koji se vodio protiv njih na sudu u gradu Ndoli.

Četiri para iz Hrvatske u zambijskom su zatvoru provela sedam mjeseci.

Njihova usvojena djeca iz Konga to su vrijeme bila pod socijalnom skrbi Zambije, na sigurnoj lokaciji.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz Demokratske Republike Konga u dobi od jedne do tri godine, kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju.

‘Jedva čekamo da se vrate’

Osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno je optužbe za trgovinu ljudima i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku, izjavila je u četvrtak u Saboru državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža-Nikolić, javlja Hina.

„Čuli smo sretnu vijest da su naši državljani oslobođeni pred stranim sudom, tu vijest smo svi očekivali dugo, nadam se da je to konačna presuda i da će oni što prije, možda čak i danas doći sa svojom djecom u Hrvatsku”, kazala je Šimundža-Nikolić, koja u Saboru predstavlja prijedlog zakona o međunarodnom privatnom pravu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece.

“Jedva čekamo da se vrate, bilo je krajnje vrijeme. Teško sam se držala sve ovo vrijeme, oboljela sam. Cijela obitelj ih podržava i jedva čekamo da se vrate kući. Međusobno smo se svi ovih sedam mjeseci održavali i govorili si: ‘Još samo malo’. Teško mi je zbog svega i još me strah što će biti s djecom i da ih opet ne vrate nazad iz zračne luke. Tamo su potcijenjeni naši zakoni i dokumenti, djeca imaju hrvatsko državljanstvo i trebaju doći u Hrvatsku.

A Pernara bolje da ne komentiram, uopće nije mjerodavan za cijelu tu situaciju, on bi trebao dobiti kaznu. Ne razumijem zašto je tamo išao i gurao se gdje mu nije mjesto. Mi smo odavde poštovali sud i čekali odluku”, rekla je hrvatskom portalu Index.hr Mirjana Magić, majka Damira Magića.

Sumnja u trgovinu djecom

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) u Zagrebu izdalo je hrvatske dokumente za djecu, ali su četiri para iz Hrvatske uhapšena 7. decembra na aerodromu Ndoli, kada su s djecom namjeravala napustiti Zambiju, zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam sedmica, do 23. januara, kad su pušteni da se brane sa slobode.

Sudija je na ročištu 6. februara odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, ali već sljedeći dan parovi su ponovno vraćeni u pritvor, zbog širenja optužnice za ista krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.

Izvor: Al Jazeera i agencije