Washington dobio ‘nesmetan’ pristup vojnim bazama Paupa Nove Gvineje

Papua Nova Gvineja bogata je prirodnim resursima i bliska glavnim pomorskim putevima pa je postala ključna poluga u nadmetanju Washingtona i Pekinga.

Američka obalna straža kontroliše vode Papue Nove Gvineje tokom jednog od prethodnih samita u ovoj zemlji (EPA)

Washington će imati “nesmetan pristup” vojnim bazama Papua Nove Gvineje i pravo na  “eksluzivnu upotrebu” određenih zona prema historijskom sigurnosnom sprazumu potpisanom krajem maja, čije detalje je objavio parlament te zemlje, prenosi Beta.

Od potpisivanja sporazuma detalji su držani u tajnosti dok Parlament Papua Nove Gvineje nije objavio integralni tekst sinoć.

Prema sadržaju tog dokumenta u koji je France Press imao uvid Washington, koji nastoji da se suprotstavi uticaju Kine u toj oblasti,  može da ima “nesmetan pristup” lokacijama da postavi svoju opremu i rezerve i ekskluzivnu upotrebu nekih dijelova baze gdje ima prava i na gradnju.

Sporazum je krajem maja potpisao šef američke diplomatije Antony Blinken, i ministar odbrane Papua Nove Gvineje Win Bakri Daki prije otvaranja sastanka Foruma SAD-Pacifička ostrva kome su prisustvovale vođe 14 ostrvskih država južnog Pacifika u Port Moresbyu.

Sporazumom se omogućuje SAD-u da postavi trupe i brodove na ključnim aerodromima kao i na lokacijama kao što su pomorska baza Lombrum na ostrvu Manus, i pomorska luku u glavnom gradu Port Moresbiyu.

Važna uloga zbog Tajvana

Pristup Lobrumu se može koristiti za jačanje američkih instalacija na ostrvu Guam na sjeveru i može imati važnu ulogu u slučaju sukoba na Tajvanu.

Washington pokušava da privuče pacifičke zemlje diplomatskim i finansijskim podsticajima u zamjenu za stratešku podršku, navodi France Press.

Papua Nova Gvineja bogata je prirodnim resursima i bliska glavnim pomorskim putevima pa je postala ključna poluga u nadmetanju Washingtona i Pekinga.

Kineske firme su se domogle rudnika i luka u Pacifiku i prošle godine su potpisale tajni sigurnosni pakt sa susjednim Solomonskim ostrvima, koji omogućava Kini da tamo pošalje svoje trupe.

Premijer Papua Nove Gvineje James Marape branio je sporazum naspram talasa protesta kojim se optužuje ta pacifička zemlja da odustaje od svog suvereniteta.

“Dozvolili smo da naša vojska oslabi posljednjih 48 godina. Suverenitet se definiše jačinom i snagom vojske,” rekao je on sinoć u parlamentu.

Izvor: Agencije