Njemačka i Kina žele produbiti odnose

Njemački kancelar Olaf Scholz istakao je važnost konsultacija na nivou vlada kao ‘smislene’, naročito u kriznim vremenima.

Scholz sa Qiangom u Berlinu (EPA-EFE/Filip Singer)

Njemačka ne planira prekinuti ekonomsku saradnju s Kinom, ali ustraje na poboljšanju uvjeta za strane investitore u Kini, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz nakon njemačko-kineskih konsultacija na vladinom nivou u Berlinu.

“Mi nemamo apsolutno nikakvog interesa na ekonomskom odvajanju od Kine”, rekao je Olaf Scholz nakon sastanka članova kabineta Njemačke i Kine u Berlinu.

On je istovremeno rekao kako je stvaranje jednakih uvjeta za domaće i strane poduzetnike u Kini “izazov kod kojeg treba ustrajati na konkretnim rješenjima”.

Njemački kancelar je na zajedničkoj konferenciji za tisak s kineskim premijerom Li Qiangom istakao i važnost poštivanja ljudskih prava u ekonomskim procesima, prenosi Hina.

“Potrošači na cijelom svijetu sve pažljivije prate proizvodne uvjete. I zato su proizvodni uvjeti dostojni čovjeka i s time povezano poboljšanje ljudskih prava u svačijem interesu”, rekao je Scholz.

Apel Kini da utječe na Rusiju

On je istakao važnost konsultacija na nivou vlada kao “smislene”, naročito u kriznim vremenima.

“Direktni dijalog, lični razgovor, istinska razmjena: to je u ovom vanrednom vremenu punom globalnih izazova još važnije nego inače”, rekao je Scholz.

Posljednji put su se vlade dviju zemalja našle na konsultacijama 2018. godine.

Scholz je također apelirao na Kinu da pojača svoj utjecaj na Rusiju kako bi prekinula s agresijom na Ukrajinu.

“Sada je posebno važno da Kina i dalje ne isporučuje oružje agresoru Rusiji”, rekao je Scholz.

Produbljivanje odnosa dvije zemlje

Kineski premijer Li Qiang je naglasio kako je Kini u interesu produbljavanje odnosa s Njemačkom.

“Obje zemlje bi svoje odnose trebala dovesti na još viši nivo”, rekao je Li nakon vladinih konsultacija.

On je ukazao na potrebu jačanja odnosa Kine i Njemačke, naročito u svjetlu aktuelnih globalnih događaja.

“Ako pojačamo saradnju na polju nauke, industrije i ekonomije, pridonijet ćemo stabilizaciji svjetske ekonomije”, rekao je Li.

Sporazumi o saradnji

On je rekao kako bi Njemačka i Kina trebali na globalnom planu djelovati kao stabilizatori.

Li je rekao kako je tokom boravka kineske delegacije potpisano deset sporazuma o saradnji. Kineska vladina delegacija posjetu Njemačkoj završava susretom s bavarskim premijerom Markusom Soederom u Muenchenu.

Odnosi Njemačke i Kine su posebno zahladili nakon ruske agresije na Ukrajinu i promjene njemačke sigurnosne doktrine koja otežava sudjelovanje stranih kompanija u tzv. osjetljivoj infrastrukturi.

Nedavno je njemačka vlada značajno ograničila utjecaj kineske kompanije Cosco u vlasničkoj strukturi kontejnerske luke u Hamburgu.

Izvor: Agencije