Rusija optužuje Zapad za ‘manipulaciju’ u Kazahstanu

Rusija smatra da zapadne države manipuliraju javnim mnijenjem u Kazahstanu i podržavaju ‘nacionalističke’ osjećaje.

Prošle godine, tokom sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev rekao je da njegova zemlja neće priznati nezavisnost proruskih država u istočnoj Ukrajini ili drugim bivšim sovjetskim republikama (Reuters)

Rusko Vijeće sigurnosti optužilo je Zapad da pokušava „zabiti klin“ u odnose između Rusije i Kazahstana miješanjem u poslove suverenih nacija, javlja ruska novinska agencija TASS.

Komentari objavljeni u petak dolaze u trenutku kada sekretar Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev posjećuje Kazahstan kako bi se sastao sa svojim kolegama iz bivših sovjetskih republika centralne Azije.

“Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici pokušavaju poduprijeti nacionalističke osjećaje, šireći laži i manipulirajući javnim mnijenjem putem interneta i društvenih mreža”, rekao je Patruševljev zamjenik Aleksander Ševtsov u Almatiju, navodi TASS.

Naftom bogati Kazahstan, dugogodišnji ruski saveznik i blizak ekonomski partner, postupao je oprezno otkako su moskovske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

Kazahstanski dužnosnici redovno pozivaju na diplomatiju kako bi se okončao rat i kažu da će zemlja poštovati, ali se neće pridružiti,  zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Promjena smjera

Građani Kazahstana pružili su pomoć Ukrajincima, a kada je predsjednik Vladimir Putin naredio djelimičnu mobilizaciju 2022, mnogi mladi ruski muškarci koji nisu htjeli služiti pobjegli su u Kazahstan.

Međutim, posmatrači kažu da se Kazahstan ispod površine pokušava udaljiti od ruske sfere utjecaja.

Ovog je mjeseca kazahstanska vlada saopćila, bez davanja objašnjenja, da predsjednik Kassym-Jomart Tokajev neće prisustvovati godišnjem ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu u Rusiji. Umjesto njega doći će niži dužnosnici.

Na prošlogodišnjem forumu Tokajev je dijelio scenu s Putinom i rekao da Kazahstan neće priznati nezavisnost proruskih država u istočnoj Ukrajini ili drugim bivšim sovjetskim republikama.

Njegovi su komentari izazvali veliku pažnju jer je Kazahstan, koji s Rusijom dijeli najdužu kopnenu granicu na svijetu, desetljećima bio član sigurnosnih i trgovinskih blokova pod vodstvom Moskve i Rusiju naziva svojim strateškim partnerom.

Odmak od Rusije

U srijedu je Kazahstan, dugogodišnji domaćin sirijskih mirovnih pregovora koji uključuju Rusiju, Tursku i Iran, neočekivano predložio okončanje procesa.

Srednjoazijska država bila je domaćin takvih sastanaka od 2017.

Zamjenik kazahstanskog ministra vanjskih poslova Kanat Tumysh pozvao je na završetak trilateralnih pregovora, rekavši da je njihov cilj postignut.

“Postupni izlazak Sirije iz izolacije u regiji može se smatrati znakom da je proces u Astani završio svoju zadaću”, rekao je novinarima.

“Uzimajući u obzir povratak Sirije u arapsku porodicu, predlažemo da se 20. sastanak u okviru Astanskog procesa službeno proglasi posljednjim.”

U ponedjeljak je Kazahstan otkazao koncert na kojem je trebao nastupiti ruski pjevač Grigorij Leps nakon oštre reakcije o njegovoj podršci invaziji na Ukrajinu.

U Ujedinjenim narodima, Kazahstan je umjesto podrške Moskvi u glasanju o ratu u Ukrajini uglavnom bio suzdržan.

Izvor: Agencije