Fabrika turskih dronova Bayraktar u Ukrajini: Utječe li to na tursko-ruske odnose?

Ruski portal News.ru objavio je da je turska kompanija ‘Baykar Makina’ kupila lokaciju za buduću fabriku u Ukrajini.

Turska je zainteresirana za razvoj vojne saradnje s Ukrajinom, jer se oslanja na nabavku ukrajinskih komponenti, posebno motora (Anadolija)

Ruski portal News.ru piše da turska kompanija “Baykar Makina” planira dovršiti izgradnju fabrike bespilotnih letjelica u Ukrajini 2025. godine. Zašto Turci grade vojnu tvornicu u Ukrajini i zašto se ne plaše ruskih napada te postoji li mogućnost da se ovakav korak odrazi negativno na odnose između Ankare i Moskve, pitanja su na koja ruski portal pokušava dati odgovor.

Ruski portal, u izvještaju Olega Kusova i Sergeja Podosenova, citira izjavu Haluka Bayraktara, generalnog direktora kompanije koja će osnovati tvornicu u Ukrajini, u kojoj kaže: “Većina pripremnih radova je već u toku, a očekuje se da će tvornica biti priključena na električnu mrežu u julu.”

Postrojenje će proizvoditi dronove Bayraktar TB2 i Bayraktar Akinci.

U izvještaju se navodi da je kompanija “Baykar Makina” kupila lokaciju za buduću fabriku u Ukrajini u augustu prošle godine. Prvobitno je planirano da se izgradnja okonča 2024. godine kako bi se iste te godine pokrenula proizvodnja u Kijevskoj regiji, ali još nisu objavljene zvanične informacije o tačnoj lokaciji. Međutim, vojni stručnjak Mihail Onufrienko smatra da je Ukrajina odabrala zapad zemlje.

Jedina strana kompanija u toj djelatnosti

U izvještaju se navodi da je turska kompanija Baykar počela s pripremama za izgradnju tvornice prije gotovo četiri godine, odnosno 2019. Prema pisanju turskih medija, to je sada jedina kompanija u Ukrajini koja ima stranog osnivača i licencu za vojne aktivnosti.

U izvještaju se citira Togrul Ismail, turski politički istraživač i profesor na Univarzitetu u Ankari, koji je rekao da je Turska zainteresirana za razvoj vojne saradnje s Ukrajinom, budući da se oslanja na nabavku ukrajinskih komponenti, posebno motora.

Turska je odabrala Ukrajinu jer ima dobro uspostavljenu proizvodnju motora potrebnih, naprimjer, za bespilotne letjelice. Turska kupuje razne ukrajinske motore za svoju industriju, uključujući i vojnu.

Nema opasnosti od oružanog sukoba

U izvještaju je navedeno da “Baykar Makina” planira koristiti ukrajinske motore AI-322F za proizvodnju supersoničnih bespilotnih letjelica Bayraktar Kizilelma. Turski stručnjak smatra da nema ničeg čudnog u tome što Turska gradi u zemlji u kojoj se odvija oružani sukob. Naveo je da Turska ima vrlo uravnoteženu vanjsku politiku i vanjsku ekonomsku politiku, te vjeruje da će ruska vojna operacija u Ukrajini biti završena do sljedeće godine.

U izvještaju se citira i Aleksej Obrazcov, docent na Orijentalnom fakultetu Državnog univerziteta u Sankt Peterburgu, koji kaže da izgradnja fabrike dronova Bayraktar neće mnogo utjecati na odnose Turske i Rusije.

Pa čak i ako bude uništena

Obrazcov smatra da rusko vodstvo nije sklono preuveličavati situaciju s turskim dronovima, jer sumnja u njihovu stvarnu borbenu efikasnost. Bespilotne letjelice, kako pokazuje iskustvo u nedavnim sukobima, ne utječu na borbena dejstva na način na koji se to činilo prije više od godinu dana. Prema njegovim riječima, Bayraktar nema ”super tehnologije bez presedana ili neku navodno nezaustavljivu vrhunsku učinkovitost”. Ako dronovi budu predstavljali prijetnju Rusiji, “tvornica će biti uništena”, priznaje Obrazcov.

Izgradnja tvornice u Ukrajini prvenstveno je od koristi Turcima, dodao je Obrazcov, jer će od toga dobro zaraditi, dodavši da je Turcima sada najvažnije da zarade novac, a to će i dobiti.

Ruski portal završava svoj izvještaj mišljenjem Mikhaila Onufrienka, ruskog vojnog stručnjaka, koji se složio s Obrazcovim, prema kojem će Turci učiniti ono što je korisno za njih, a ne za Ukrajinu. Uzet će avans i početi graditi fabriku, pa ako bude uništena, neka tako i bude. Ako Ukrajina do tog trenutka nestane potpuno s mape, turskoj kompaniji će i dalje ostati novac, zaključio je vojni stručnjak.

Izvor: Agencije