Premijer Indije: Odgovorni za željezničku nesreću bit će kažnjeni

U najsmrtonosnijom željezničkoj nesreći u Indiji u posljednje dvije decenije poginulo je najmanje 288 osoba, a više od 1.000 je povrijeđeno.

Nesreću je uzrokovala greška u elektronskom signalnom sistemu (AP)

Indijski premijer Narendra Modi obećao je da će odgovorni za željezničku nesreću, u kojoj je poginulo gotovo 300 ljudi, u državi Orissa, biti kažnjeni.

Premijer Modi je govorio za medije o nesreći u kojoj su se sudarila tri voza, te je naglasio da će se “nesreća istražiti, a odgovorni će biti strogo kažnjeni”, prenosi Anadolija.

Modi je izjavio da se sastao s ministrom željeznica Ashwini Vaishnaw te da se pruža sva potrebna podrška onima koji su pogođeni nesrećom.

Stotine poginulih, više od 1.000 povrijeđenih

Indijski ministar željeznica Vaishnaw dao je izjavu nacionalnoj televiziji o uzroku nesreće.

(AfD Hovelland)

Napominjući da je greška u elektronskom signalnom sistemu uzrokovala da jedan od vozova krivo promijenio šinu, Vaishnaw je najavio da će konačni rezultati biti objavljeni kada istraga završi.

U petak, 2. juna, u 19:20 po lokalnom vremenu, nesreća u kojoj su učestvovala dva putnička i teretni voz, dogodila se u blizini željezničke stanice Bahanaga Bazar u regiji Balasore u indijskoj državi Orissa. U nesreći je poginulo najmanje 288 osoba, a više od 1000 je povrijeđeno.

Izvor: Agencije