Njemačka istraga sabotaže na Sjevernom toku pronašla na jahti tragove eksploziva

Njemačka istražuje ‘sumnjivi zakup jedrilice’ koja je iznajmljena na način da ‘sakrije identitet pravog zakupca’, navedeno je u pismu koje je upućeno Vijeću sigurnosti UN-a.

Serija do sada neobjašnjenih eksplozija prekinula je plinovode Sjeverni tok 1 i 2, koji povezuju Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora, prošlog septembra (Reuters)

Njemačka je pronašla tragove podmorskog eksploziva u uzorcima uzetim sa jahte za koju se sumnja da je “vjerovatno korištena za transport eksploziva” u sabotaži na plinovodu Sjeverni tok, saopćeno je u pismu koje je ta zemlja zajedno sa Švedskom i Danskom uputila Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Serija do sada neobjašnjenih eksplozija prekinula je plinovode Sjeverni tok 1 i 2, koji povezuju Rusiju i Njemačku ispod Baltičkog mora, prošlog septembra, u ekskluzivnim ekonomskim zonama Njemačke, Švedske i Danske.

Svaka od njih vodi odvojenu istragu i poslala je najnovije informacije, u koje je uvid imao Reuters, uoči sastanka 15-članog Vijeća sigurnosti na zahtjev Rusije, koja tvrdi da nije obavještavana o toku istraga.

“Nijedna istraga nije završena i za sada se još ne može reći kada će biti okončane. Priroda akata sabotaže je bez presedana, a istrage su složene”, napisali su Njemačka, Švedska i Danska u zajedničkom pismu u kojem su ažurirane informacije o istrazi.

U zajedničkom pismu se navodi da Njemačka istražuje “sumnjivi zakup jedrilice ” koja je iznajmljena na način da “sakrije identitet pravog zakupca”, prenosi Tanjug pisanje Reutersa.

‘Tragovi podmorskog eksploziva’

Njemačka još ispituje precizan kurs plovila.

“Sumnja se da je ovo plovilo možda korišteno za transport eksploziva koji je eksplodirao na plinovodima Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2. U uzorcima uzetim sa plovila tokom istrage pronađeni su tragovi podmorskog eksploziva”, navodi se u izvještaju njemačke istrage.

Dodaje se da je, prema procjenama stručnjaka, moguće da su obučeni ronioci mogli da zakače eksploziv na mjestima gdje je došlo do oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2, koji su položeni na morsko dno na dubini od oko 70 do 80 metara”.

“U ovom trenutku nije moguće pouzdano utvrditi identitet počinilaca i njihove motive, posebno u vezi sa pitanjem da li je incidentom upravljala država ili akter u ime države”, navodi se u pismu izvještaju o istrazi Njemačke.

Moskva tvrdi da iza eksplozija stoji Zapad, a zapadne vlade negiraju umiješanost, kao i Ukrajina, koja se bori protiv ruske agresije nakon napada Moskve u februaru 2022. godine.

Izvor: Agencije