Kod Kijeva pronađeni britanski avioni iz Drugog svjetskog rata

Avione Hurricane je tadašnjem Sovjetskom savezu poslala Velika Britanija, nakon što je nacistička Njemačka napala zemlju 1941. godine.

Kos glavnog grada Ukrajine pronađeno je osam aviona (Arhiv/EPA)

Zahrđali ostaci osam britanskih borbenih aviona tipa Hurricane iz Drugoga svjetskog rata pronađeni su zakopani u šumi južno od Kijeva.

Avione je tadašnjem Sovjetskom savezu poslala Velika Britanija nakon što je nacistička Njemačka napala zemlju 1941. godine.

Bili su dio paketa savezničke vojne podrške SSSR-u, koju su platile Sjedinjene Američke Države prema takozvanoj shemi Lend-Lease.

Slična pravila američka vlada i danas koristi kada je posrijedi slanje vojne pomoći Ukrajini, koja nastoji protjerati ruske snage iz svoje zemlje.

Važni u ‘Bici za Britaniju’

Stručnjaci za avione kažu da su prvi put ostaci tolikog broja Hurricanea pronađeni u Ukrajini.

“Vrlo je rijetko pronaći ovaj tip letjelica u Ukrajini”, kaže Oleks Štan, bivši pilot koji vodi iskopavanja.

“To je vrlo važno za historiju naše avijacije, jer do sada ovdje nismo pronašli nijedan Lend-Lease avion.”

Avioni Hawker Hurricane bili su važni u “Bici za Britaniju”, zračnoj kampanji iz 1940. godine kada su Kraljevske zračne snage (RAF) porazile njemačke pokušaje invazije na Veliku Britaniju, piše BBC.

Premda zasjenjen novijim i prilagodljivijim avionima Spitfire, upravo su Hurricanei oborili više neprijateljskih aviona u vrijeme “Bitke za Britaniju” nego svi ostali avioni zajedno i protuzračna odbrana.

“Hurricane je bio snažna letjelica, kojom se jednostavno upravljalo. Bio je stabilan, pouzdan i prikladan za neiskusne pilote”, rekao je Štan.

U originalnom dizajnu Hurricane je imao četiri mitraljeza ugrađena u trup s ispaljivanjem metaka kroz propeler, a posjedovao je i iznimne manevarske sposobnosti, prenosi Hina.

U SSSR je između 1941. i 1944. godine ukupno poslano oko 3.000 Hurricanea, koji su trebali poslužiti kao podrška sovjetskim ratnim naporima.

Većina uništena u borbama

Većina ih je ili uništena u borbi ili je kasnije rastavljena na dijelove.

Neki su Hurricanei nakon rata namjerno rastavljeni i zakopani, kako ih Sovjeti ne moraju vraćati Sjedinjenim Američkim Državama.

Prema zakonu o Lend-Leaseu, SSSR je bio dužan platiti svu doniranu vojnu opremu koja je ostala neoštećena nakon završetka neprijateljstava.

To je očigledno sudbina i osam Hurricanea koji su pronađeni zakopani u šumi južno od Kijeva, sada glavnoga grada nezavisne Ukrajine, ali do 1991. godine dijela SSSR-a.

Izvor: Agencije