Poljska će održati referendum o reformi evropske politike azila

Građanima će biti postavljeno pitanje ‘podržavaju li primanje hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i iz Afrike po mehanizmu obaveznog prijema koji nameće evropska birokratija’.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije glasali su 8. juna za cjelovitu reformu sistema azila (EPA)

Poljska će u oktobru svojim građanima pružiti priliku da izraze mišljenje o planiranoj reformi evropske politike azila, koja predviđa da države članice obavezno primaju kvotu migranata, čemu se Varšava žestoko protivi.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki najavio je referendum u videoobraćanju javnosti, kazavši da će se građanima postaviti pitanje “podržavaju li primanje hiljada ilegalnih imigranata sa Bliskog istoka i iz Afrike po mehanizmu obaveznog prijema koji nameće evropska birokratija”.

Rezultat referenduma, koji će biti održan 15. oktobra, na dan kada se u Poljskoj održavaju parlamentarni izbori, neće utjecati na evropske planove, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Ministri unutrašnjih poslova Evropske unije glasali su 8. juna za cjelovitu reformu sistema azila dovoljnom većinom glasova.

Prema tim planovima, zahtjevi za azilom migranata koji dolaze iz zemalja koje imaju stopu prihvata manju od 20 posto bit će razmotreni na evropskim vanjskim granicama u roku od 12 sedmica.

Protivljenje Mađarske i Poljske

Kompromis predviđa i da prihvatanje izbjeglica više ne bude dobrovoljno nego obavezno.

Zemlje koje ih ne žele primiti morale bi platiti naknadu.

Uz Mađarsku, poljska vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS), na vlasti od 2015. godine, žestoko se protivi tim planovima, tražeći da svaka država članica može odlučiti kako će pomoći državama članicama EU-a koje prime naročito veliki broj migranata.

Popularnost PiS-ove vlade pod pritiskom je zbog visoke inflacije i mnogobrojnih skandala.

Opozicija je optužuje da referendumom želi mobilizirati birače i raspiriti populističke osjećaje protiv tražitelja azila.

Osim migracija, na referendumu će se Poljaci izjasniti i o privatizaciji državnih kompanija te podizanju dobne granice za penziju, objavio je PiS.

Četvrto referendumsko pitanje bit će objavljeno u ponedjeljak.

Izvor: Agencije