‘Slomiti imperijaliste’: Kim i Putin razmijenili pisma

Čelnici kažu da saveznici ‘u potpunosti pokazuju svoju nepobjedivost’ i obećavaju ojačati sigurnosne veze dok SAD optužuje Pjongjang da isporučuje oružje Moskvi.

Putin je u svojoj poruci Kimu obećao jačanje bilateralnih veza (EPA)

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin razmijenili su pisma obećavajući da će razviti veze u, kako je kazao Kim, “dugotrajno strateški odnos”.

Pisma obilježavaju 78. godišnjicu oslobođenja Koreje od japanske kolonijalne vladavine 1910-45, koja se također slavi kao nacionalni praznik i u susjednoj Južnoj Koreji.

U svom pismu Putinu u utorak, Kim je rekao da je prijateljstvo dvije zemlje iskovano u Drugom svjetskom ratu pobjedom nad Japanom i da sada “u potpunosti pokazuju svoju nepobjedivost i moć u borbi za slamanje samovoljne prakse i hegemonije imperijalista”, objavila je novinska agencija KCNA.

“Čvrsto sam uvjeren da će se prijateljstvo i solidarnost i dalje razvijati u dugogodišnji strateški odnos u skladu sa zahtjevima novog doba”, navodi se u pismu Kima.

“Dvije će zemlje uvijek izlaziti kao pobjednice, snažno podržavajući i sarađujući jedna s drugom u toku postizanja zajedničkog cilja.”

Sjedinjene Američke Države optužile su Sjevernu Koreju za snabdijevanje Rusije oružjem za njen rat u Ukrajini, uključujući  granate, ramene rakete i projektile. Pjongjang i Moskva su odbacile bilo kakve transakcije oružjem.

‘Duboko zabrinut’

Moskva i Pjongjang, oboje sve više izolirani od Zapada i opterećeni sankcijama, približili su se otkako je Kremlj rasporedio trupe u Ukrajini i započeo neprijateljstva velikih razmjera prošle godine.

Prošlog mjeseca, ruski ministar odbrane stajao je rame uz rame s Kimom dok su na vojnoj paradi u glavnom gradu Pjongjangu pregledavali najnovije sjevernokorejske rakete koje mogu nositi nuklearno oružje i napadačke bespilotne letjelice.

Washington je i dalje “duboko zabrinut” zbog toga što Sjeverna Koreja pomaže Rusiji u ratnim naporima u Ukrajini i vjeruje da Moskva nastoji povećati svoju saradnju s Pjongjangom, rekao je Vedant Patel, zamjenik glasnogovornika američkog State Departmenta.

“Bilo kakva vrsta sigurnosne saradnje ili dogovora o oružju između Sjeverne Koreje i Rusije sigurno bi prekršila niz rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Patel na redovnom brifingu za novinare.

Putin je u svojoj poruci Kimu također obećao jačanje bilateralnih veza.

“Siguran sam da ćemo ojačati bilateralnu saradnju na svim poljima za dobrobit dva naroda i čvrstu stabilnost i sigurnost Korejskog poluotoka i cijele sjeveroistočne Azije”, rekao je Putin u izjavi koju je distribuirao Kremlj.

Čelnici Južne Koreje, SAD-a i Japana trebali bi razgovarati o sigurnosnoj saradnji oko Sjeverne Koreje, Ukrajine i drugim pitanjima na trilateralnom samitu u petak u Camp Davidu.

‘Ružno neprijateljsko lice SAD-a’

U odvojenoj depeši KCNA-e, zamjenik ministra vanjskih poslova Sjeverne Koreje Kim Son Gyong kritizirao je SAD zbog sazivanja sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji.

Sastanak zakazan za četvrtak, a koji su zatražile SAD, Albanija i Japan, bio bi prvo službeno javno okupljanje 15-članog vijeća o tom pitanju od 2017. Međutim, Kina se tome usprotivila rekavši da bi to samo “pojačalo konfrontaciju i antagonizam”.

Kim, zamjenik ministra, rekao je da je planirani sastanak “otvoreno razotkrio ružno neprijateljsko lice SAD-a ispunjeno osjećajem sukoba”, dok je istaknuo stvarnost Vijeća koje je postalo “nefunkcionalno zbog prisilnog autoriteta SAD-a i zloupotrebe ovlasti”.

Izvor: Agencije