Pence protiv Trumpa: Izbori u Georgiji nisu pokradeni

Velika porota u američkoj saveznoj državi Georgiji podigla je u ponedjeljak optužnicu protiv Trumpa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

Mike Pence je bio Trumpov potpredsjednik tokom njegovog mandata (EPA)

Mike Pence, bivši američki potpredsjednik u administraciji Donalda Trumpa, poručio je danas da izbori u saveznoj državi Georgiji 2020. godine nisu pokradeni, bez obzira na tvrdnje bivšeg predsjednika, prenosi Tanjug.

“Uprkos tome šta više od dvije i po godine pričaju bivši predsjednik i njegovi saveznici, izbori u Georgiji nisu pokradeni, a ja nisam imao pravo da poništim rezultate 6. januara”, rekao je Pence na događaju u Indiani, u njegovom prvom reagovanju na podizanje optužnice protiv Trumpa zbog navodne namjere da poništi rezultate predsjedničkih izbora u Georgiji, prenosi portal The Hill.

On je dodao da je izvršio svoju dužnost tog 6. januara 2021. godine i da se pobrinuo da dođe do “mirnog prenosa vlasti u skladu sa Ustavom Sjedinjenih Američkih Država i zakonima ove zemlje”.

Pence je naglasio da niko nije iznad zakona, naglasivši da Trump i drugi protiv kojih je podignuta optužnica “imaju pravo na pretpostavku nevinosti koju uživa svaki Amerikanac”.

Trump ne odustaje

Velika porota u američkoj saveznoj državi Georgiji podigla je u ponedjeljak optužnicu protiv Trumpa zbog pokušaja da poništi svoj poraz od demokrate Joea Bidena na predsjedničkim izborima 2020. godine.

To je četvrta krivična prijava protiv Trumpa i druga koja ga tereti da je pokušao da promijeni rezultate glasanja 2020. godine.

Reagujući na podizanje još jedne optužnice protiv njega, bivši predsjednik SAD-a je rekao da je riječ o politički motivisanim i namještenim optužbama.

On je najavio da će u ponedjeljak objaviti izvještaj o “izbornoj prevari” za koju tvrdi da se dogodila u Georgiji 2020. godine.

Izvor: Agencije