Tchiani optužio međunarodnu zajednicu za miješanje u unutrašnju politiku Nigera

Novi vojni lider Nigera Abdourahamane Tchiani pozvao je stanovništvo da bude spremno na odbranu zemlje.

Tchiani je obećao da će stvoriti uslove za održavanje izbora (AFP)

Tijani optužio međunarodnu zajednicu za mešanje u unutrašnju politiku Nigera.

Novi vojni lider Nigera Abdourahamane Tchiani optužio je susedne zemlje i međunarodnu zajednicu za miješanje u unutrašnju politiku te zemlje i prijetnju vojnom intervencijom.

On je pozvao stanovništvo da bude spremno na odbranu zemlje, prenosi Tanjug.

“Zbog toga pozivamo narod Nigera na jedinstvo, kako bismo porazili sve one koji žele da nanesu neopisivu patnju našem vrijednom stanovništvu i destabilizuju našu zemlju“, rekao je Tchiani u govoru koji je prenosila nacionalna televizija u srijedu uveče

Tchiani, koji komanduje predsjedničkom gardom Nigera, također je obećao da će stvoriti uslove za održavanje izbora nakon svrgavanja predsjednika Mohameda Bazouma.

Ultimatum ECOWAS-a

Njegov govor dolazi usred rastućih regionalnih tenzija, nakon što je Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (ECOWAS) zaprijetila da će upotrijebiti vojnu silu ako Bazoum ne bude pušten iz kućnog pritvora i vraćen na posao do 6. augusta.

Taj regionalni blok uveo je oštre ekonomske sankcije Nigeru.

Tchiani je rekao da Niger čekaju teška vremena i da “neprijateljski i radikalni” stavovi onih koji se protive njegovoj vladavini ne doprinose smirivanju tenzija. On je sankcije koje je uveo ECOWAS nazvao nezakonitim, nepravednim, nehumanim i bez presedana.

Vojni udar su oštro osudile zapadne zemlje, od kojih su mnoge vidjele Niger kao posljednjeg pouzdanog partnera Zapada u borbi protiv džihadista povezanih sa Al Kaidom i Islamskom državom, u afričkom regionu Sahel.

Izvor: Agencije