Gruzijskoj predsjednici prijeti opoziv zbog puta u EU

Čelnik vladajuće stranke Gruzijski san Irakli Kobakidze rekao je kako će pokrenuti postupak opoziva u Parlamentu.

Zurabišvili je ranije bila ministrica vanjskih poslova i za predsjednicu je izabrana 2018. godine, a mandat joj ističe u decembru 2024. (Reuters)

Gruzijskoj predsjednici Salome Zurabišvili prijeti opoziv zbog putovanja u Evropsku uniju, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

Čelnik vladajuće stranke Gruzijski san Irakli Kobakidze rekao je kako će pokrenuti postupak opoziva u Parlamentu. Zurabišvili je otputovala u strane države bez Vladinog odobrenja, što je povreda Ustava, rekao je on, prenijeli su lokalni mediji.

Predsjednik Gruzije ima ceremonijalnu ulogu i pravu moć u svojim rukama drži Vlada.

Berlin i Brisel

Zurabišvili se u četvrtak u Berlinu sastala s njemačkim predsjednikom Frankom-Walterom Steinmeierom.

Potom se u petak u Briselu sastala s predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom s kojim je razgovarala o “evropsko-gruzijskim odnosima te o širem razvoju događaja u regiji i posljedicama ruskog rata protiv Ukrajine na Gruziju i na južni Kavkaz”, objavilo je Evropsko vijeće.

Michel je također iznova ponovio da EU podržava evropski put Gruzije.

Pitanje pomilovanja Sakašvilija

Gruzija je predala zahtjev za članstvo u Uniji nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. No, aktuelna Vlada te bivše sovjetske republike smatra se prijateljskom prema Rusiji.

Kobakhidze je rekao da postupak opoziva može uspjeti samo ako za to glasa i opozicija. Opozicija je međutim rekla kako će biti protiv ako Zurabišvili pomiluje zatvorenog, ozbiljno bolesnog bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija.

Zurabišvili je ranije bila ministrica vanjskih poslova i za predsjednicu je izabrana 2018. godine, a mandat joj ističe u decembru 2024. godine.

Izvor: Agencije