Grossi: Nema napretka u sporazumu sa Iranom

Iran je smanjivao svoje obaveze u okviru JCPOA u nekoliko faza, nakon što su se Sjedinjene Američke Države jednostrano povukle iz sporazuma 2018. i ponovo uvele sankcije toj zemlji.

Grossi je rekao da se sigurnosna pitanja moraju riješiti kako bi IAEA mogla da garantira miroljubivu prirodu iranskog nuklearnog programa (Reuters)

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je da nema napretka u primjeni sporazuma o zaštitnim mjerama sa Iranom.

Tokom sastanka Borda guvernera IAEA u Beču, Grossi je rekao da je agencija za verifikaciju i praćenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, nazvanog Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), bila ograničena odlukom Irana iz februara 2021. da suspendira svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu, prenosi Tanjug.

Grossi je rekao da se sigurnosna pitanja moraju riješiti kako bi IAEA mogla da garantira miroljubivu prirodu iranskog nuklearnog programa.

Smanjivanje obaveza

Iran je smanjivao svoje obaveze u okviru JCPOA u nekoliko faza, nakon što su se Sjedinjene Američke Države jednostrano povukle iz sporazuma 2018. i ponovo uvele sankcije toj zemlji, prenosi agencija Irna.

Grossi je u martu razgovarao u Teheranu sa iranskim zvaničnicima, uključujući predsjednika Ebrahima Raisija, a u zajedničkom saopštenju dvije strane su se saglasile da će se interakcije nastaviti u duhu saradnje i u saglasnosti sa obavezama iz sveobuhvatnog sporazuma o zaštitnim mjerama.

Pitanja o zaštitnim mjerama u vezi sa iranskim nuklearnim programom pokrenuta su prije četiri godine kada je IAEA otvorila novi slučaj protiv te zemlje na osnovu tvrdnji izraelskih vlasti da su uočeni tragovi urana na četiri neprijavljene lokacije u Iranu.

Ove navode je prvobitno iznio izraelski premijer Benjamin Netanyahu, a kasnije su ih ponovili zapadni mediji i zvaničnici, dok ih je Iran odbacio.

Izvor: Agencije