Ministarstvo odbrane Tajvana uočilo 40 kineskih aviona

Ministarstvo odbrane saopćilo je da je za protekla 24 sata uočilo 40 kineskih aviona koji su ušli u zonu protuzračne odbrane otoka.

Najmanje četiri kineska aviona prešla su središnju liniju Tajvanskog moreuza (Reuters - Ilustracija)

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je u četvrtak da je za protekla 24 sata uočilo 40 kineskih aviona koji su ušli u zonu protuzračne odbrane otoka, koji su uglavnom letjeli ka jugu Tajvana i ka kanalu Baši.

Ministarstvo je navelo da su najmanje četiri kineska aviona prešla središnju liniju Tajvanskog moreuza, prenosi Tanjug , pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopćilo je da je 13 kineskih vojnih letjelica u utorak prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza, prenosi AP.

Kineska pomorska formacija, predvođena nosačem aviona “Shandong”, prošla je u ponedjeljak na 110 kilometara od jugoistoka Tajvana i ušla u zapadni Pacifik radi vojne vježbe, saopćilo je tajvansko Ministarstvo odbrane.

Očekuje se da će vježbe simulirati napade aviona, podmornica, ratnih brodova i kopnenih snaga, javili su kineski državni mediji.

Vrhunac vojnih vježbi

“Period od jula do septembra bio je vrhunac vježbi Komunističke partije Kine”, rekao je pomoćnik zamjenika načelnika Generalštaba za obavještajne poslove Ministarstva odbrane Tajvana, general Huang Wen-Chi.

Istakao je da postoje aktivnosti kineskih ratnih brodova u vodama oko Tajvanskog moreuza, kao i u različitim oblastima Južnog i Istočnog kineskog mora.

Huang je kazao da će tajvanska vojska nastaviti pratiti kretanje kineskih ratnih aviona i ratnih brodova.

“Shandong” je učestvovao u kineskim vojnim vježbama u blizini Tajvana u aprilu, u zapadnom Pacifiku, a također je plovio kroz Tajvanski moreuz u junu.

Američki i kanadski ratni brod plovili su u subotu kroz Tajvanski moreuz, što je druga takva zajednička misija od juna i poklopilo se s održavanjem samita G20 u Indiji.

Kina je u posljednje vreme pojačala vojne aktivnosti u blizini Tajvana, saopćavajući da reagira na ono što naziva “dosluhom” između Tajpeja i Washingtona.

Izvor: Agencije