Iran zabranio inspektorima IAEA pristup postrojenjima

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopćila je da ju je Teheran obavijestio da neće dozvoliti da inspektori agencije Ujedinjenih naroda pristupe njegovim nuklearnim postrojenjima.

Iran tvrdi da odluka o zabrani praćenja programa predstavlja odgovor na pokušaje političkih zloupotreba (AP)

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila je da ju je Iran obavijestio da neće dozvoliti da inspektori agencije Ujedinjenih naroda pristupe njegovim nuklearnim postrojenjima.

Direktor IAEA Rafael Grossi rekao je da je Iran povukao “imenovanje nekoliko iskusnih agenata” ove agencije i da im je zabranio da učestvuju u nadgledanju iranskog nuklearnog programa, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

“Snažno osuđujem ovu nesrazmjernu i jednostrano donesenu odluku bez presedana. Ona predstavlja nepotreban udarac ionako zategnutim odnosima između IAEA i Irana”, kazao je Grossi.

Tenzije između Irana i SAD-a

Čelnik IAEA je dodao da bez efikasne saradnje neće biti ni povjerenja.

“Bez prisustva inspektora, agencija neće moći efikasno pružati kredibilna uvjerenja da su nuklearni materijal i aktivnosti u Iranu miroljubive prirode”, rekao je Grossi.

Ministarstvo vanjskih poslova Irana je saopćilo da odluka o zabrani praćenja programa predstavlja odgovor na ”pokušaj SAD-a i tri evropske zemlje da zloupotrijebe IAEA u sopstvene političke svrhe”.

“Iran je ranije upozoravao na posljedice ovakvih političkih zloupotreba”, poručio je glasnogovornik ovog ministarstva Nasser Kanaani.

IAEA je ranije ovog mjeseca izvijestio da je Iran usporio tempo kojim obogaćuje uranij na nivoe koji su skoro na nivou atomskog oružja.

Netanyahu: Iran krši svoje obaveze

To je viđeno kao znak da Teheran pokušava ublažiti tenzije nakon godina napetosti između Irana i SAD-a.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je da su postupci Irana pokazali da ta zemlja ”krši svoje obaveze” prema međunarodnoj zajednici, nakon što je Teheran zabranio pristup zemlji inspektorima IAEA, prenosi Reuters.

Netanyahu je rekao da se “Iran namjerava naoružati nuklearnim oružjem” te dodao da će Izrael ”učiniti sve što je potrebno” da se od toga zaštiti.

Izvor: Agencije