Kanada: Čelnik Parlamenta izvinio se zbog pohvala veteranu SS-a

Anthony Rota izvinio se jer je prilikom dočeka ukrajinskog predsjednika u Donjem domu predstavio veterana Waffen SS-a Jaroslava Hunku kao ‘ukrajinskog heroja’.

Predsjednik Donjeg doma Parlamenta kaže da niko nije bio upoznat s njegovim planom s veteranom Waffen SS-a (Reuters)

Predsjednik Donjeg doma kanadskog Parlamenta Anthony Rota izvinio se jer je prilikom dočeka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u Donjem domu predstavio prisutnog veterana Waffen SS-a kao “ukrajinskog heroja”.

Dva dana ranije Rota je predstavio 98-godišnjeg Jaroslava Hunku kao “ukrajinskog heroja” u Donjem domu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Hunka je u Drugom svjetskom ratu bio pripadnik 14. grenadirske divizije Waffen SS-a, vojnog ogranka nacista, koju su uglavnom činili Ukrajinci iz Galicije.

Jevrejska organizacija za ljudska prava Prijatelji Centra Simon Wiesenthal zatražila je od Rote zbog toga izvinjenje.

Rota je u saopćenju preuzeo odgovornost za, kako je kazao, propust te je istaknuo da je inicijativa “u potpunosti” njegova.

“Naknadno sam saznao više informacija zbog kojih žalim zbog svoje odluke”, rekao je, uputivši “najdublje izvinjenje” jevrejskim zajednicama.

Zelenski se u Donjem domu zahvalio Kanadi na pomoći u ratu protiv Ukrajine.

Oštre reakcije jevrejskih organizacija

Nakon obraćanja Zelenskog, Rota je Hunku, koji je bio prisutan u dvorani, pohvalio zbog borbe za ukrajinsku nezavisnost od Moskve.

Hunka je dobio ovacije prisutnih.

“U vrijeme rastućeg antisemitizma i iskrivljavanja holokausta, nevjerojatno je uznemirujuće vidjeti kanadski Parlament kako  aplaudira pojedincu koji je bio član postrojbe Waffen-SS-a, vojnog ogranka nacista odgovornog za ubistva Jevreja i drugih”, poručila j u saopćenju u nedjelju organizacija Prijatelji Centra Simon Wiesenthal.

“Mora se dati objašnjenje o tome kako je ova osoba ušla u svete dvorane kanadskog Parlamenta i dobila priznanje predsjednika Doma i ovacije”, dodaje se.

Rota je u saopćenju istaknuo da niko, uključujući kolege parlamentarce i ukrajinsku delegaciju, nije bio upoznat s njegovim planom i predviđenom izjavom.

Izvor: Agencije