Bidenova administracija potvrdila da će Izraelci putovati u SAD bez viza

Washington kaže da prjem Izraela u Program ukidanja viza dokazuje ‘zajedničke sigurnosne interese i blisku saradnju’.

Netanyahu i Biden sastali su se na marginama Generalne skupštine UN-a u New Yorku (Reuters)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena potvrdila je da će dopustiti Izraelcima da bez viza putuju u Sjedinjene Američke Države, uprkos osudi i zabrinutosti zbog postupanja Izraela prema palestinskim i arapsko-američkim putnicima.

U saopćenju objavljenom u srijedu, Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a reklo je da je Izrael određen za Program ukidanja viza (VWP) i da će izraelski državljani moći putovati u SAD bez vize do 30. novembra.

“Uvrštavanje Izraela u Program ukidanja viza važno je priznanje našim zajedničkim sigurnosnim interesima i bliskoj saradnji između naše dvije zemlje”, rekao je ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas.

“Ovo imenovanje, koje predstavlja više od desetljeća rada i koordinacije između Sjedinjenih Američkih Država i Izraela, poboljšat će saradnju naših dviju država u borbi protiv terorizma, provođenju zakona i drugim zajedničkim prioritetima.”

Michael Herzog, izraelski ambasador u SAD-u, također je pohvalio odluku u srijedu kao “značajnu prekretnicu” u odnosima između dviju zemalja.

“Naše međuljudske veze, koje su okosnica našeg posebnog odnosa, samo će jačati”, napisao je Herzog u objavi na društvenim mrežama.

Ovaj potez uslijedio je nakon prošlosedmičnog sastanka visokog profila između Bidena i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, gdje su dvojica čelnika obećala nastavak saradnje.

Mogućnost ulaska Izraela u VWP naišla je na široku osudu arapsko-američkih zagovornika građanskih prava.

To je zato što je jedan od glavnih elemenata programa ono što je poznato kao “reciprocitet”; zemlje u VWP-u moraju dopustiti bezvizni režim za američke građane u zamjenu za slično ublažavanje viznih zahtjeva za svoje državljane koji putuju u SAD.

Osude kršenja ljudskih prava

Međutim, izraelske vlasti, koje kontroliraju sav pristup okupiranim palestinskim teritorijima, rutinski odbijaju brojne američke i druge strane državljane palestinskog i arapskog porijekla.

Naprimjer, Izrael je 2019. blokirao zastupnice u američkom Kongresu, Ilhan Omar i Rashidu Tlaib, da posjete zemlju i okupirana palestinska područja zbog “njihovih aktivnosti bojkota protiv Izraela”.

U izjavi od srijede, Bidenova administracija rekla je da je Izrael “izvršio ažuriranja svojih politika ulaska kako bi ispunio zahtjev VWP-a za proširenje recipročnih privilegija na sve građane SAD-a bez obzira na nacionalno porijeklo, vjeru ili etničku pripadnost”.

“Ovo važno postignuće poboljšat će slobodu kretanja za građane SAD-a, uključujući one koji žive na palestinskim teritorijima ili putuju u i s njih”, rekao je američki državni sekretar Antony Blinken.

Ipak, zagovornici ljudskih prava sumnjaju da će Izrael ispuniti svoje obaveze.

U utorak je Američko-arapska komisija protiv diskriminacije (ADC) saopćila da je podnijela tužbu protiv izraelske oznake VWP. “Vjerodostojni izvještaji i vlastita istraga ADC-a pokazala su da Izrael nije ispunio sve zakonske uvjete za prijem”, rekla je grupa.

Abed Ayoub, izvršni direktor ADC-a, rekao je za Al Jazeeru ranije ove sedmice da je puštanjem Izraela u program, Bidenova administracija “podržala i prihvatila izraelsku diskriminaciju i aparthejd”.

“Ovom odlukom američka vlada će poslati poruku da nisu svi vlasnici američkih pasoša jednaki”, rekao je Ayoub.

Vodeće grupe za ljudska prava i međunarodni stručnjaci optužili su Izrael za održavanje sistema aparthejda protiv Palestinaca.

Ipak, uprkos široko rasprostranjenim kritikama na račun stanja ljudskih prava izraelske vlade, Biden je rekao da je njegova podrška zemlji nepokolebljiva. Izrael prima najmanje 3,8 milijardi dolara američke vojne pomoći godišnje.

“Čuli ste me mnogo puta kako govorim: da nije bilo Izraela, morali bismo ga izmisliti, i to ozbiljno mislim”, rekao je američki predsjednik Netanyahuu u New Yorku 20. septembra.

Izvor: Al Jazeera