Smrtonosna pucnjava u bolnici u Nizozemskoj

Navodi se kako je 32-godišnji osumnjičenik uhapšen nakon što je policija na društvenim mrežama objavila kako je pucano u Medicinskom centru.

Reuters javlja kako nije jasno koliko je osoba nastradalo na svim lokacijama (Reuters)

Nizozemska policija je objavila kako je naoružani muškarac ubio profesora, jednu ženu i njenu kćer, a pucnjave su se desile u učionici kampusa univerzitetske bolnice u Rotterdamu i obližnjoj kući u četvrtak, prenosi Reuters.

Osumnjičeni 32-godišnjak, student univerziteta, nanio je smrtonosne rane 39-godišnjoj ženi koja je živjela u njegovom susjedstvu i teško ranio njenu 14-godišnju kćer, objavila je policija na konferenciji za medije.

Kasnije je objavljeno kako je djevojčica podlegla ranama u bolnici.

Postavio dva požara

Nakon što je zapalio kuću ubijene, napadač je otišao u univerzitetsku bolnicu Rotterdam Medical Centre gdje je ušao u učionicu i ubio 46-godišnjeg profesora. Napadač je uhapšen kod bolnice gdje je također izazvao požar, navode iz policije i dodaju kako motivi nisu poznati.

“Šokirani smo ovim užasnim incidentom. Pucano je na dva različita mjesta u gradu i mnogi su ljudi tome svjedočili. Jako su visoke emocije u gradu, izražavam sućut porodicama žrtava”, kazao je gradonačelnik Rotterdama Ahmed Aboutaleb.

Od ranije poznat policiji

Gradski tužitelj Hugo Hilleraar je rekao kako je “osumnjičeni od ranije poznat policiji i 2021. je bio osuđen za zlostavljanje životinja”.

Objavljeni su ranije videosnimci na internetu gdje se vidi kako policija izdaje upute studentima da istrče van zgrade dok teško naoružani timovi za hapšenje dolaze na lice mjesta. Jedan snimak je pokazao čovjeka u lisicama koji je, kako se čini, nosio maskirne pantalone.

Dva sata kasnije je policija objavila kako je više osoba ubijeno i kako su porodice žrtava obavještene o tragedijama.

Izvor: Agencije