Kim Jong-un poručio vojsci da ‘uništi’ Južnu Koreju i SAD ako bude isprovocirana

Ako se neprijatelj odluči za vojni sukob, naša bi vojska trebala zadati smrtonosni udarac kako bi ih temeljito uništila, rekao je sjevernokorejski lider.

Kim je već nagovijestio da planira poslati još tri satelita u svemir i dalje razvijati arsenal oružja svoje zemlje ove godine (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un naredio je svojoj vojsci da “temeljito uništi” Južnu Koreju i SAD ako počnu vojni sukob, u još jednoj rundi ratoborne retorike usmjerene na Seul i Washington.

Dva saveznika pojačala su vojnu i političku saradnju 2023. kada je Sjeverna Koreja provela rekordan broj testiranja oružja, uključujući novi interkontinentalni balistički projektil na čvrsto gorivo (ICBM) i poslala svoj prvi špijunski satelit u orbitu.

Na sastanku sa vrhovnom komandom Sjeverne Koreje u Pjongjangu u novogodišnjoj noći, Kim je rekao da bi njegova vojska trebala “uništiti” neprijatelja ako bude isprovocirana, izvijestila je u ponedjeljak službena novinska agencija (KCNA).

Kim je već nagovijestio da planira poslati još tri satelita u svemir i dalje razvijati arsenal oružja svoje zemlje ove godine.

“Ako se neprijatelj odluči za vojni sukob i provokaciju protiv DNRK-a, naša bi vojska trebala zadati smrtonosni udarac kako bi ih temeljito uništila mobilizirajući sva najsnažnija sredstva i potencijale bez [ijednog] trenutka oklijevanja”, rekao je Kim.

Tokom nedavnog petodnevnog događaja na kojem je postavljen politički program za 2024, sjevernokorejski vođa optužio je SAD da predstavlja “različite oblike vojne prijetnje”.

U 2022. više od sto testiranja projektila

Kim je na sastanku rekao da više neće tražiti pomirenje i ponovno ujedinjenje sa Južnom Korejom, stavljajući u prvi plan “nekontroliranu krizu” za koju je rekao da su je pokrenuli Seul i Washington.

U svom novogodišnjem obraćanju u ponedjeljak, južnokorejski predsjednik Yoon Suk-yeol rekao je da će ojačati svoje vojne sposobnosti za preventivne napade, odbranu od projektila i odmazde kao odgovor na sjevernokorejsku nuklearnu prijetnju.

“Republika Koreja gradi istinski, trajni mir kroz snagu, a ne pokorni mir koji ovisi o dobroj volji protivnika”, rekao je Yoon, koristeći službeni naziv Južne Koreje.

Od 2022. Sjeverna Koreja izvela je više od 100 testiranja projektila, što je navelo SAD i Južnu Koreju da prošire zajedničke vojne vježbe.

Sjeverna Koreja također je pokušala ojačati svoje odnose s dugogodišnjim saveznicima Kinom i Rusijom, koje su blokirale napore SAD-a i njegovih partnera u Vijeću sigurnosti UN-a da pooštre UN-ove sankcije Sjevernoj Koreji zbog testiranja oružja.

Izvor: Al Jazeera i agencije