Tajvanski potpredsjednik pobijedio na predsjedničkim izborima

Lai Ching-te iz vladajuće Demokratsko progresivne stranke rekao je u subotu da se nada povratku zdrave i uređene razmjene s Kinom.

Lai Ching-te se zalaže za zasebni identitet Tajvana i odbacuje kineske teritorijalne zahtjeve (Reuters)

Tajvanski glasači doveli su u subotu na vlast predsjedničkog kandidata vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP), sadašnjeg potpredsjednika te zemlje Laija Ching-tea, zanemarujući upozorenja Kine da ne glasaju za njega na izborima koje je Peking opisao kao izbor između rata i mira.

Predsjednik stranke DPP Lai Ching-te, koji se zalaže za zasebni identitet Tajvana i odbacuje kineske teritorijalne zahtjeve, nakon pobjede rekao je u subotu da se nada povratku “zdrave i uređene” razmjene s Kinom, ponavljajući svoju želju za razgovorima temeljenim na poštivanju i jednakosti.

Laijevi protukandidati bili su Hou Yu-ih iz najveće tajvanske opozicione stranke Kuomintang (KMT) i bivši gradonačelnik Taipeija Ko Wen-je iz male Tajvanske narodne stranke, osnovane 2019.

Obojica su priznala poraz, javlja Hina, pozivajući se na Reuters.

Kineski baloni nad Tajvanom

Uoči izbora, Kina je osudila Laija kao opasnog separatistu, rekavši da svaki potez prema službenoj nezavisnosti Tajvana znači rat te je odbila Laijeve pozive na pregovore.

Lai kaže da je predan očuvanju mira i statusa quo preko Tajvanskog moreuza i jačanju odbrane otoka.

Tajvan se smatra primjerom uspješne demokratije otkako je održao svoje prve direktne predsjedničke izbore 1996. godine, nakon više decenija autoritarne vlasti.

Tajvansko ministarstvo odbrane je u subotu ujutro reklo da je ponovo uočilo kineske balone kako prelaze moreuz, a jedan od njih je preletio Tajvan. Ministarstvo je osudilo niz balona koji su proteklih mjeseci letjeli moreuzom kao psihološko ratovanje i prijetnju zračnom saobraćaju.

Predsjednica Tsai Ing-wen se prema ustavu nakon dva mandata više nije smjela smije kandidirati.

Izvor: Agencije