Pjongjang ukinuo agencije koje su radile na ujedinjenju s Južnom Korejom

Kim Jong Un je upozorio da njegova zemlja ne želi rat, ali nema namjeru izbjegavati ga.

Kim je u ponedjeljak u govoru pred parlamentom rekao da ujedinjenje s južnim susjedom više nije moguće (AP)

Sjeverna Koreja je raspustila nekoliko agencija koje su radile na ujedinjenju s Južnom Korejom, javila je službena agencija KCNA, nakon što je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un rekao da ujedinjenje njegove zemlje s južnim susjedom više nije moguće, prenosi Hina.

Odluku o raspuštanju agencija objavio je parlament Sjeverne Koreje. Radi se o tri organizacije koje su se bavile pitanjem ujedinjenja i međukorejskog turizma.

Kim je u ponedjeljak u govoru pred parlamentom rekao da je njegov konačni zaključak da ujedinjenje s južnim susjedom više nije moguće te je optužio Seul da želi rušenje režima u Sjevernoj Koreji i ujedinjenje apsorpcijom sjevera.

Pozvao je na ustavni amandman kojim bi se izmijenio status Južne Koreje.

Upozorio je također da njegova zemlja ne želi rat, ali nema namjeru izbjegavati ga.

“Ne želimo rat, ali nemamo ga namjeru izbjegavati”, kazao je Kim, a prenosi KCNA.

Zabrinjavajući izvještaj

U prošlosedmičnom izvještaju za projekt “38 North” kojem je sjedište u SAD-u, bivši dužnosnik State Departmenta Robert Carlin i nuklearni naučnik Siegfried Hecker rekli su da situaciju na Korejskom poluotoku vide opasnijom nego što je bila u bilo kojem trenutku od početka juna 1950. godine, prenio je Reuters.

“To može zvučati pretjerano dramatično, ali vjerujemo da je, poput svog djeda 1950, Kim Jong Un donio stratešku odluku da ide u rat”, napisali su.

“Ne znamo kada i kako Kim planira povući okidač, ali opasnost je već daleko iznad rutinskih upozorenja u Washingtonu, Seulu i Tokiju o ‘provokacijama’ Pjongjanga.”

Drugi su posmatrači međutim optimističniji i kažu da promjene jednostavno odražavaju stvarnost i mogu pomoći dvjema Korejama da konačno normaliziraju odnose, dodaje Reuters.

Izvor: Agencije