Izvještaj Haaretza o okolnostima ubistva Hamze al-Dahdouha i Mustafe Thuraye

List Haaretz objavio je izvještaj izraelske spisateljice Amire Hass, u kojem je iznijela detalje ubistva palestinskih novinara Hamze al-Dahdouha i Mustafe Thuraye.

Fotografija stradalih novinara Hamze Al-Dahdouha (lijevo) i Mustafe Thuraye (Al Jazeera)

List Haaretz objavio je izvještaj izraelske spisateljice Amire Hass, u kojem je iznijela detalje ubistva palestinskih novinara Hamze al-Dahdouha i Mustafe Thuraye u nedjelju, 7. januara, u Rafahu, u južnom Pojasu Gaze.

Ona je navela da je poslala pitanja izraelskoj vojsci kojim je tražila odgovore o okolnostima ubistva dvojice novinara, te o “masovnim ubistvima” u bijesnom ratu u Pojasu Gaze.

Kazala je da je čekala oko dva i po dana dok nije dobila odgovor od portparola vojske, koji je “bio, neuobičajeno, veoma detaljan”, konkretno o ubistvu Hamze i Mustafe.

Citira se glasnogovornikova tvrdnja da su imena dvojice novinara uvrštena na spiskove pripadnika Islamskog pokreta otpora Hamas i Islamskog džihada, za koje je tvrdio da su ih pronašle izraelske snage u Pojasu Gaze. Priložio je skeniranu kopiju dokumenta koji je navodno sadržavao Al-Dahdouhovo ime, ali nije priložio dokument koji sadrži i Thurayino ime.

Izbjegnuti odgovori

Što se tiče drugih upita koje je Hass poslala jedinici glasnogovornika vojske u vezi s masovnim ubistvima počinjenim nad Palestincima, kako je opisala, na njih je dobila “općenite i neodređene odgovore”.

Hass u nastavku iznosi detalje onoga što je znala o incidentu i kaže da je u ranim jutarnjim satima u nedjelju, 7. januara, bombardovana zgrada u selu Al-Nasr, sjeverno od grada Rafah na jugu Pojasa Gaze, u kojoj su boravili svi članovi porodice Abu Al-Naja, raseljeni iz različitih područja Pojasa Gaze.

Porodica Abu al-Naja je na svojoj Facebook stranici objavila vijest o tragičnoj smrti 15 svojih članova, a oni su: Haj Saleh Abu al-Naja, njegova supruga, sedmoro njihove djece, kao i nekoliko unučadi.

Kada su nešto prije podneva novinari i fotografi stigli tamo, posljednja tijela žrtava su izvlačena ispod ruševina, prije nego su ih komšije u dekama odnijele do vozila hitne pomoći. Thuraya je lansirao mali dron da bi zabilježio ovu tragediju .

Prema Hassu, oko 11 sati, izraelski dron je ispalio projektil na grupu novinara, koji je eksplodirao u njihovoj blizini, ranivši “samo” njih dvojicu, prema izjavama portparola vojske. Novinari su se, mislivši da se radi o raketi upozorenja, udaljili sa tog mjesta.

Namjerno ubistvo

Ranjeni su sa mrtvim tijelima stradalih, prebačeni u kola hitne pomoći koja su krenula u grad Rafah, a pratio ih je crni automobil Škoda, u kojem su bila tri novinara i vozač.

Iznenada, u ulici Omar b. Al-Khattab u Rafahu, iz drona je lansirana druga raketa koja je pogodila automobil i ubila vozača Qusaya Salema i novinare Thuraya i Hamzu Al-Dahdouha, dok je treći novinar teško povrijeđen.

Amira Hass, ubistvo dvoje novinara, opisala je kao čin koji je ovaj puta prevršio sve granice, budući da je Hamza najstariji sin Waela Al Dahdouha, dopisnika Al Jazeere, kojeg je, opet, opisala kao veterana, budući da je izraelska vojska ranije, u oktobru prošle godine, Waelu Al Dahdouhu ubila ženu, kćer, sina i unuka.

Istakla je da su prošle sedmice palestinski, arapski i međunarodni mediji govorili o Waelovoj porodičnoj tragediji i njegovom povratku direktnom prijenosu izvještavanja nakon sahrane njegovih najmilijih.

Osveta

Hass je navela da je iz tog razloga zamolila i jedinicu glasnogovornika izraelske vojske da prokomentira zaključak mnogih novinara da je vojska to učinila u znak odmazde protiv Waela Al-Dahdouha. U odgovoru glasnogovornika, kritiziran je zaključak kako je vojska napala “metu” kao odmazdu protiv Waela, opisujući ono što je u njemu navedeno kao “neosnovane (…) optužbe”.

Ona je rekla da je pitala i o razlozima bombardiranja kuće porodice Abu al-Naja, a odgovor portparola vojske bio je ponavljanje prijašnjih odgovora na pitanja o ranijim incidentima kada je bio pitan o ubijanju mnogobrojnih porodica u njihovim kućama: “Nismo upoznati o napadu na kuću u naselju Al-Nasr, kako se navodi u upitu. Provest ćemo detaljnu istragu kada dobijemo dodatne pojedinosti o slučaju.”

Ona je izrazila uvjerenje da razlog zbog kojeg je vojska navela “navodne” detalje o ubistvu dvojice novinara sa toliko detalja leži u negodovanjima koje je incident izazvao u medijima.

Amira Hass je navela da je Palestinski novinarski sindikat doveo u pitanje validnost izraelskih navoda da su Dahdouh i Thuraya članovi pokreta Islamski džihad i pokreta Hamas.

Izvor: Agencije