Najduži štrajk mašinovođa izazvat će paralizu u Njemačkoj

Štrajk bi trebao započeti prvo u teretnom saobraćaju u utorak, a u noći na srijedu bi se proširio i na putnički.

Sindikat je pozvao na dosad najduži štrajk tokom aktuelnih pregovora o kolektivnom ugovoru (EPA)

Sindikat njemačkih mašinovođa GDL pozvao je na dosad najduži štrajk tokom aktuelnih pregovora o kolektivnom ugovoru koji bi trebao početi u utorak, trajati punih šest dana i potpuno paralizirati željeznički saobraćaj u Njemačkoj.

“I najnovija ponuda Njemačke željeznice (DB) pokazuje da uprava nema namjeru završiti pozitivno ove pregovore nego ustrajati na sukobu”, rekao je direktor sindikata GDL-a Klaus Weselsky.

Štrajk bi trebao započeti prvo u teretnom saobraćaju u utorak u 18 sati, a u noći s utorka na srijedu bi se štrajk proširio i na putnički saobraćaj i trajao do ponedjeljka navečer.

U štrajku ne učestvuju mašinovođe nekih privatnih kompanija koje prometuju u regionalnom saobraćaju, ali s obzirom na to da se štrajku priključuju i radnici infrastrukture DB-a, štrajk bi mogao paralizirati cjelokupni željeznički saobraćaj.

Uprava DB-a je oštro kritizirala potez GDL-a i najavila je da će sudskim putem pokušati zabraniti štrajk.

“DB ulaže napore kako bi bio postignut kompromis dok GDL potpuno nepotrebno zaoštrava sukob i to na leđima putnika”, saopćio je DB, prenosi Hina.

Problem u skraćenom radnom vremenu

Ministar saobraćaja Volker Wissing (Liberalno-demokratska stranka) rekao je kako sukob DB-a i GDL-a poprima „destruktivne razmjere”.

“Nisam siguran da gospodin Weselsky sebi i svom sindikatu ovakvim kursom čini uslugu”, rekao je Wissing.

Eskalaciju u sukobu oko kolektivnih ugovora i neuobičajeno dug štrajk kritizirala su i udruženja putnika.

“Ovi ide predaleko. Štrajk prije svega pogađa putnike i na to bi trebalo misliti kada se odlučuje o dužini štrajka”, rekao je predsjednik udruženja ProBahn Detlef Neuss.

Pregovori između GDL-a i DB-a zapeli su oko pitanja skraćenja radnog vremena na 35 sati sedmično uz istu platu na šta DB ne pristaje, nego nudi 37 sati.

U pregovorima s EVG-om, najvećim sindikatom zaposlenih na željeznici, DB redovno postiže dogovore bez sukoba.

Izvor: Agencije