Husi o američkim udarima: Pogodili smo jedan brod i prisilili dva da se povuku

Američka vojska je u srijedu ujutro objavila uništavanje dvije protubrodske rakete Husa u Jemenu, za koje je rekla da predstavljaju „neposrednu prijetnju“ pomorskoj plovidbi u regionu.

Husi su objavili da je pogođen američki ratni brod, a Washington je to porekao (AFP)

Husi su objavili da su, u posljednjem napadu koji su izveli u strateški važnom području, pogodili američki ratni brod i prisilili dva američka trgovačka broda na jugu Crvenog mora da se povuku.

Vojni glasnogovorni grupe Ansar Allah, Yahya Saree, rekao je u obraćanju u srijedu navečer da su se snage grupe sukobile s američkim razaračima i ratnim brodovima u Adenskom zaljevu i Bab al-Mandabu te da je sukob trajao više od dva sata, a tokom sukoba su upotrijebili veliki broj balističkih raketa.

Saree je rekao da je „američki ratni brod direktno pogođen i da su dva američka trgovačka broda prisiljena da se vrate“. Također je rekao da je “mnogo balističkih raketa stiglo do svojih ciljeva, uprkos pokušajima ratnih brodova da ih presretnu“.

Američko poricanje

S druge strane, koordinator američkog Savjeta za nacionalnu sigurnost John Kirby rekao je da su Husi ispalili tri rakete na brodove u Crvenom moru, od kojih su dvije presretnute, dok je treća promašila cilj i pala u more. Kirby je dodao da napad „jasno potvrđuje da Husi i dalje namjeravaju napadati, što znači da smo primorani učiniti ono što trebamo da bi zaštitili plovidbu“.

Reuters je citirao jednog američkog zvaničnika koji je rekao da nijedan brod nije pogođen tokom napada Husa u srijedu. Zvaničnik, koji je tražio ne bude imenovan, je rekao: „Rakete Husa danas nisu pogodile nijedan američki ratni niti trgovački brod.“

To dolazi usred napetosti koje se dešavaju u Crvenom moru, gdje Husi izvode napade na trgovačke brodove za koje kažu da su povezani s Izraelom, u znak solidarnosti sa Palestincima u Gazi. Sjedinjene Američke Države zajedno sa Britanijom pokušavaju da ih odvrate izvodeći napade na njihove vojne objekte, a Husi tvrde da ih ovi udari neće odvratiti od njihovih daljih napada. Husi su, nakon američkih i britanskih napada počeli gađati njihove brodove u regionu, smatrajući da su interesi dvaju zemalja postali „legitimni ciljevi“.

Obustava prolaza američkih brodova

Jučer, u srijedu, gigantska danska brodarska kompanija Maersk objavila je da su dva broda koja pripadaju njenoj podružnici u Americi „prijavila da su vidjeli eksplozije u blizini te da je američka mornarica koja ih je pratila presrela nekoliko projektila“.

Kompanija je navela da je „američka mornarica vratila dva broda koja su prevozila zalihe za američku vojsku i ispratila ih do Adenskog zaljeva“, ističući da posada i roba nisu povrijeđeni te da će obustaviti prolaz u Crveno more brodova koji pripadaju njenoj podružnici u Americi.

Američka vojska je u srijedu ujutro objavila uništavanje dvije protubrodske rakete Husa u Jemenu, za koje je rekla da predstavljaju „neposrednu prijetnju“ pomorskoj plovidbi u regionu.

Napadi Husa ometaju plovidbu u Crvenom moru, kroz koje prolazi 12 posto globalne trgovine. Izazvali su udvostručenje troškova transporta jer su brodarske kompanije preusmjerile svoje brodove na Rt dobre nade na krajnjem jugu Afrike, što produžava putovanje između Azije i Evrope za oko sedmicu dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije