Vrhovni sud SAD-a odbio spriječiti pogubljenje azotom

Pogubljenje azotnim gasom nikada ranije nije korišteno za izvršenje smrtne kazne u SAD-u, zbog čega je osuđenik Kenneth Eugene Smith zatražio od Vrhovnog suda da interveniše.

Neke države traže nove načine za pogubljenje zatvorenika jer je sve teže pronaći barbiturate (hipnotik) koji se koriste u smrtonosnim injekcijama (EPA)

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država odbio je spriječiti pogubljenje zatvorenika iz Alabame korištenjem azotnog gasa.

Izvršenje smrtne kazne trebalo bi da bude održano ove sedmice potpuno novom metodom za koju su pojedini stručnjaci istakli da bi mogla dovesti do pretjeranog bola ili čak mučenja.

Pogubljenje azotnim gasom nikada ranije nije korišteno za izvršenje smrtne kazne u SAD-u, zbog čega je osuđenik Kenneth Eugene Smith zatražio od Vrhovnog suda da interveniše.

‘Okrutno mučenje’

Prema njegovim riječima, upumpavanje toksičnog azota u njegov organizam kroz masku bilo bi okrutno “mučenje”.

Smith je osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva iz 1988. godine. No, vlasti Alabame bezuspješno su pokušale izvršiti kaznu u novembru 2022. godine, kada su ga vezali i pokušali mu ubrizgati smrtonosnu mješavinu hemikalija.

Država je prije 14 mjeseci odustala od pokušaja da ga pogubi smrtonosnom injekcijom jer službenici, kako je prenio CNN, nisu mogli postaviti intravenoznu liniju prije isteka naloga za pogubljenje.

Smith je osuđen na smrt za ubistvo Elizabeth Dorlene Sennett 1988. godine, za koje mu je žrtvin suprug platio 1.000 dolara.

Nijedna država nije koristila azotnu hipoksiju da izvrši smrtnu kaznu. Godine 2018, Alabama je postala treća država – zajedno sa Oklahomom i Mississippijem – koja je odobrila upotrebu azotnog gasa za pogubljenje zatvorenika.

Neke države traže nove načine za pogubljenje zatvorenika jer je sve teže pronaći barbiturate (hipnotik) koji se koriste u smrtonosnim injekcijama, što je najčešća metoda pogubljenja u SAD-u.

Izvor: Agencije