Šest stotina advokata dostavilo ICJ-u dokaze protiv Izraela

Dokazi su dostavljeni na dva sastanka koje su advokati održali sa Sudskim javnim tužilaštvom i njegovim Odjelom za žrtve i svjedoke.

Tim advokata podnio je tužbu Međunarodnom krivičnom sudu u novembru prošle godine (Getty)

Tim kojeg sačinjava više od 600 advokata iz cijelog svijeta dostavio je dokaze Međunarodnom krivičnom sudu u okviru postupka koji je pokrenut protiv Izraela zbog optužbe da je počinio genocid i etničko čišćenje u Pojasu Gaze.

Dokazi su dostavljeni na dva sastanka koje su advokati održali sa Sudskim javnim tužilaštvom i njegovim Odjelom za žrtve i svjedoke.

Ovaj tim, predvođen francuskim advokatom Gillesom Deferom, u novembru prošle godine podnio je Međunarodnom krivičnom sudu tužbu na 56 stranica, u kojoj se traži pokretanje istrage o onome što je okupatorska vojska počinila u Gazi od 7. oktobra prošle godine.

Tekst tužbe iznosi slučaj od njegovog početka, počevši od perioda britanskog mandata i Balfurove deklaracije, zatim Nakbe palestinskog naroda, raznih izraelsko-arapskih ratova, sporazuma iz Osla iz 1993, pa do nametnute okupacije Pojasa Gaze, operacije Potop al-Aksa i trenutnog rata u Pojasu.

Dostavljanje novih dokaza

Dostavljanje novih dokaza u vezi sa postupkom protiv Izraela za počinjen genocid u Gazi dolazi dan prije očekivane odluke Međunarodnog suda pravde.

Sud Ujedinjenih nacija saopćio je da će održati sjednicu u Palati mira u Hagu na kojoj će predsjednica suda Joan Donoghue objaviti odluku komisije koja se sastoji od 17 sudija.

Sud može izdati nalog Izraelu da prekine svoj rat u Gazi u okviru takozvanih privremenih mjera, kako bi zaštitio Palestince u Gazi dok se ne odluči o suštini slučaja, što može potrajati godinama.

Od operacije „Potop al-Aksa“ 7. oktobra, izraelska vojska vodi razoran rat u Pojasu Gaze u kojem je do srijede poginulo 25.700 osoba i 63.740 ranjeno, prema podacima Ministarstva zdravlja u Pojasu.

Izvor: Al Jazeera i agencije